Hlavní obsah

Mistryně světa na čtvrtce Ohuruoguová smí startovat na olympiádě

LONDÝN

Úřadující mistryně světa v běhu na 400 metrů Christine Ohuruoguová smí startovat na olympijských hrách v Pekingu. Národní sportovní arbitráž v úterý vyhověla jejímu odvolání proti doživotnímu zákazu startu na olympiádě, který jí kvůli porušení dopingových pravidel udělila Britská olympijská asociace (BOA).

Článek

Třiadvacetiletá běžkyně se těsně před zlatým šampionátem v Ósace vrátila na dráhu po ročním trestu za to, že mezi říjnem 2005 a červencem 2006 zmeškala tři mimosoutěžní dopingové testy. BOA automaticky dopingové hříšníky trestá zákazem startu na olympijských hrách i poté, co už si distanc odpykali.

Ohuruoguová se proti tomu odvolala a v pondělí se tři a půl hodiny hájila před arbitráží. I když verdikt očekávala až koncem roku, arbitráž jí po zvážení polehčujících okolností vyhověla už v úterý. Čtvrtkařka tak může startovat nejen v Pekingu, ale může i snít o další olympiádě na domácí půdě v Londýně 2012.

Svému odvolání věřila, protože pro ni mluvily i precedenty jiných sportovců, kteří se svým odvoláním proti doživotnímu trestu uspěli. Národní olympijský výbor už zrušil suspendaci triatlonistovi Timu Donovi i judistovi Peteru Cousinsovi, kteří se provinili stejně jako Ohuruoguová.

Reklama