Hlavní obsah

Neměňte pravidla, žádají atleti

Michal OsobaPrávo

Krátkodobý experiment nebo počátek nejrazantnějších úprav atletických pravidel v historii? Čeští atleti doufají, že v případě změn navrhovaných zatím pouze pro ME družstev bude platit první varianta.

Článek

O co přesně jde? Ve snaze o zatraktivnění soutěží se Evropská atletická asociace (EAA) rozhodla od příští sezóny do nástupnické soutěže Evropského poháru zakomponovat několik novinek. Největší proměnou by prošly vertikální skoky – výška a tyč. Skokani by měli maximální celkový počet sedmi pokusů v soutěži, i kdyby byly všechny úspěšné.

Ve vrzích a v horizontálních skocích (dálka a trojskok) by po dvou sériích zůstalo v soutěži šest nejlepších, ti by absolvovali další pokus a do finále by šla nejlepší čtyřka. V bězích od 3000 m zase bude celkem třikrát v průběhu závodu vyřazen vždy poslední běžec.

Varhaník: Chceme, aby finále neběžela souběžně

„Cílem je posílit disciplíny, u kterých je z hlediska snímání problém, a udělat je sledovatelnější. Je třeba vše načasovat tak, aby se u technických disciplín souběžně nekonala žádná jiná finále a televize se mohla věnovat příběhu o čtyřech nejlepších,“ vysvětluje v časopise Atletika člen soutěžní komise EAA Libor Varhaník.

Samotní atleti by ale raději vše nechali při starém. „Jsem konzervativní. Je pravda, že soutěže někdy nemají spád, ale i ty čtyři pokusy jsou někdy málo,“ namítá oštěpařská mistryně světa Barbora Špotáková. „Považuji to za krok zpátky,“ říká výškařský vicemistr Evropy Tomáš Janků. „Víc se taktizuje a podepíše se to na maximálním výkonu,“ míní.

Ani argument, že technické disciplíny se víc dostanou do záběrů kamer, u atletů neobstojí. „Myslím, že kladivu nepomůžou ani tyhle změny,“ je skeptická nejlepší česká kladivářka Lenka Ledvinová. „Spíš by se měly zrychlit soutěže po stránce technického zabezpečení,“ soudí tyčkařský kouč Boleslav Patera.

Reklama