Hlavní obsah

Český rekordman ve skoku o tyči Ptáček změnil trenéra i klub

Dlouhých devět let spolupráce a touha po rozbití stereotypů přiměla tyčkaře Adama Ptáčka změnit trenéra. Od dosavadního kouče Boleslava Patery v Dukle Praha odešel český rekordman do USK Praha k Pavlu Beranovi a pochvaluje si, že má mnohem volnější režim než v armádním oddílu a přistupuje tudíž k přípravě zodpovědněji. Z vážného zranění lokte, které utrpěl v létě při exhibičních závodech v Praze na Václavském náměstí, se již plně zotavil.

Článek

Ptáček byl často označován za rebela, rád se bavil a netajil se, jak už v začátcích kariéry v Ostravě mu s kamarády chutnalo pivo. Bronzový medailista z juniorského MS z roku 1998 podle mnohých mrhal talentem, ale před pěti lety, kdy poprvé skočil 580 cm, začal hovořit o tom, že svou disciplínu a trénink bere vážně. Přesto se v posledních třech letech s Paterou mnohokrát neshodl i kvůli tomu, že chodil na tréninky pozdě nebo vůbec. "Ale nebylo to proto, že jsem se někde opil," řekl v rozhovoru pro ČTK. "Cítil jsem, že potřebuju změnu."

Ta má být podle něj k lepšímu. Do USK odešel prý i kvůli tomu, že se mu v Dukle, kde byl od roku 2000, po nevydařené sezóně zhoršily podmínky. "Jsem nyní naprosto spokojený, vyhovuje mi, že po mně nikdo nešlape. Dukla na mě byla moc vojenská," vysvětloval své důvody. Za koučem přišel sám jako první. "Byla poslední dobou mezi námi špatná komunikace, devět let bylo moc dlouho. Ale já jsem mu samozřejmě za všechno, co pro mě udělal, strašně vděčný," poděkoval kouči vicemistryně světa Kateřiny Baďurové.

Příprava u trenéra bývalých českých rekordmanů Zdeňka Lubenského a Jana Netschera mu sedí. Beran dokonce připravoval i samotného Pateru v jeho atletické kariéře. "To hlavní mám zažité, nyní je trénink dynamičtější," líčil Ptáček. Připravuje se občas venku, většinou v hale na Strahově. Vykloubený loket se mu zahojil a už v tréninku skáče přes 560 cm. "Takže halovou sezónu nevynechám. Mám motivaci ukázat, že jsem ještě neskončil," řekl.

Sám Patera tvrdí, že jeho dnes již bývalý svěřenec nevyužil svůj potenciál. "I když Adam toho už hodně zmeškal, má stále šanci zařadit se zpět mezi nejlepší na světě," řekl na adresu sedmadvacetiletého závodníka. "A Beran na něj bude mít víc času než já," našel pozitivum Patera a nabídl Ptáčkovi pomocnou ruku v podobě konzultací.

Reklama