Hlavní obsah

Gatlin si u národní arbitráže vymohl jen snížení trestu za doping

WASHINGTON

Pouze částečně uspěl americký sprinter Justin Gatlin s odvoláním proti osmiletému trestu za doping a vidina startu na olympijských hrách v Pekingu se mu zřejmě definitivně rozplynula. Národní arbitrážní asociace (AAA) rozhodla, že pětadvacetiletý atlet má zastavenou činnost oprávněně, nicméně výši trestu zredukovala na polovinu.

Foto: DPA/EPA

Americký atlet Justin Gatlin

Článek

I to podle všeho bude znamenat pro olympijského vítěze v nejkratším sprintu konec kariéry. Gatlinovi nyní zbývá už jen možnost obrátit se na Mezinárodní sportovní arbitráž CAS. O výsledku arbitráže informoval list Washington Post a později jej potvrdila i Americká antidopingová agentura USADA. Distanc Gatlinovi vyprší 24. května 2010.

Dvojnásobný mistr světa z helsinského šampionátu v roce 2005 se proti pravidlům o dopingu provinil opakovaně. Už jako devatenáctiletý měl při juniorském domácím šampionátu pozitivní test na stimulující amfetaminy a dostal dvouletý trest. Když pak 22. dubna 2006 zjistili komisaři v jeho těle nadměrné množství testosteronu, hrozil mu doživotní distanc, ale vzhledem k tomu, že při objasňování kauzy spolupracoval s vyšetřovateli a národní antidopingovou agenturou USADA, obdržel osmileté zastavení činnosti.

Výrok soudu sebral naděje na olympiádu

Svůj dvacetiměsíční boj o snížení trestu postavil Gatlin na argumentaci, že po prvním prohřešku proti dopingu se mu podařilo dokázat, že se zakázaná látka vyskytovala v léku, který dlouhodobě užíval v dětství. Atletická federace IAAF mu tehdy také proto trest zmírnila z dvou let na polovinu.

Gatlin tak doufal, že se na jeho "testosteronovou" kauzu, třebaže v ní byl podle svých slov rovněž nevinně, začne pohlížet jako na první prohřešek. To by znamenalo dvouletý trest a tedy možnost obhajovat na olympijských hrách v Pekingu zlatou medaili.

Také se na vrchol letošního roku nadále připravoval, jenže výrok trojice nezávislých arbitrů v poměru hlasů 2:1 mu nyní naděje vzal. "Gatlina verdikt zdrtil," napsal list s odvoláním na zdroj z atletova okolí. Sprintera se médiím nepodařilo zastihnout, jeho právník John Collins odmítl rozhodnutí komentovat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články