Hlavní obsah

Na Novinářské laťce tucet elitních výškařů

Po loňském zmrtvýchvstání nebude ani v letošní zimní části atletické sezóny chybět skokanský mítink Novinářská laťka. Kdysi tradiční podnik, který byl loni obnoven po dvanácti letech, najde 14. února znovu útočiště v pražském obchodním centru Metropole Zličín. Diváci se mohou těšit na dvanáctku špičkových výškařů, chybět nebudou české hvězdy Tomáš Janků a Jaroslav Bába.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

Janků v loňském roce překonal výkonem 233 cm rekord mítinku, který dvacet let držel Ján Zvara (232 cm), a před letošním 29. ročníkem věří v úspěšnou obhajobu. „Závod se odehrává na výborném povrchu, je to šance dobře si zaskákat,“ věří závodník pražské Dukly, podle nějž jsou podobné akce budoucností atletiky. „Atletika není tak populární jako fotbal nebo hokej a toto je jeden ze způsobů, jak ji dostat k lidem,“ podotkl.

Při loňské obnovené premiéře se zpočátku necítil příliš dobře, nakonec si ale nemohl mítink vynachválit. „Byl jsem dost nervózní. Startovní pole nebylo příliš kvalitní a já měl obavu, aby si lidé neřekli ‚Jé, on nic neskočil!‘. I divácká odezva byla zpočátku chladná, pak ale lidé pochopili o čem to je a začali pěkně fandit,“ zavzpomínal úřadující vicemistr Evropy.

Test před březnovým HMS 

Podle organizátorů se vedle Janků a Báby na Zličíně představí dalších deset elitních skokanů. „Devět už je potvrzených, s dalšími jednáme. Jen jeden by měl být s osobním rekordem pod 230 centimetrů,“ uvedl někdejší výškař, vítěz mítinku z roku 1994 a bratr Tomáše Janků Jan. Vítěz závodu si odnese finanční odměnu vy výši 1000 dolarů.

Pro oba české výškaře bude exhibiční mítink jedním z testů před halovým mistrovstvím republiky a současně halovým mistrovstvím světa ve španělské Valencii, pro které ovšem musejí splnit limit 230 cm a vejít se do dvoučlenné nominace. „Právě při závodu na Zličíně by měla gradovat forma, mělo by se ukázat, zda bude zimní sezóna za něco stát,“ řekl Tomáš Janků. „Forma by už měla být optimální,“ věří i Bába, bronzový muž z olympiády v Aténách.

Novinářská laťka se poprvé konala v roce 1969, kdy jí vdechl život redaktor deníku Československý sport a přední atletický expert Jan Popper (1931-1986). Mítink, který po předčasném úmrtí svého zakladatele nesl několik let jeho jméno, přežil až do roku 1995, poté z ekonomických důvodů upadl do stadia klinické smrti a obnoven byl až v minulém roce.

Reklama