Hlavní obsah

IAAF: Trest pro Jonesovou snad odradí od dopingu další

MONTE CARLO

Jako odstrašující příklad by mohl podle Mezinárodní atletické federace zapůsobit osud bývalé hvězdy Marion Jonesové, která byla v pátek odsouzena k půlročnímu vězení za to, že lhala o své dopingové minulosti a navíc kryla zapletení svého někdejšího partnera Tima Montgomeryho v kauze s falšováním šeků.

Článek

Mluvčí IAAF Nick Davies vyjádřil lítost nad tím, že někdejší slavná sprinterka a dálkařka musí za mříže. Na druhou stranu doufá, že její případ sportu pomůže. Soucítíme s Marion i její rodinou. Šest měsíců ve vězení je hodně. Ale doufáme, že to odradí ostatní," řekl Davies agentuře Reuters.

Až Jonesová vyjde z vězení, mohla by se podle něj zapojit do boje proti dopingu. "Může pomoci třeba IAAF nebo jiným organizacím a ukázat lidem, aby nešli v jejích stopách. Hodně poškodila renomé sportu," prohlásil mluvčí na adresu držitelky pěti olympijských medailí ze Sydney, které musela po loňském přiznání k dopingu vrátit.

Trest pro Jonesovou bude pro ostatní ponaučením

Také zástupci americké atletiky věří, že trest pro Jonesovou bude pro ostatní sportovce ponaučením. "Zjištění, že jedna z největších sportovních hvězd dopovala a opakovaně o tom lhala, si nezaslouží žádnou svatozář," uvedli v prohlášení.

Podle Victora Conteho, zakladatele laboratoře BALCO, s kterou Jonesová spolupracovala, si dvaatřicetiletá matka dvou malých synů může za svůj pád sama. "Marion udělala několik špatných rozhodnutí a musí nést vážné následky. Její opakované lhaní jí určitě neodpustím," uvedl v prohlášení Conte, který strávil kvůli distribuci dopingových látek několik měsíců ve vězení.

Reklama