Hlavní obsah

Gebrselassie hrozí, že kvůli smogu nepoběží v Pekingu maratón

DUBAJ

Světový rekordman Haile Gebrselassie pohrozil, že kvůli silnému znečištění ovzduší v Pekingu zruší svůj plánovaný start v maratónu na olympijských hrách. Čtyřiatřicetiletý etiopský vytrvalec mívá dýchací problémy, které ho loni donutily vzdát slavný maratón v Londýně.

Článek

"Když přijedu do Pekingu, může se to stát znovu. Proto z toho mám trochu obavy. Jestli se to s ovzduším nezmění, zkusil bych běžet jiný závod," řekl agentuře Reuters Gebrselassie po pátečním triumfu v maratónu v Dubaji, který vyhrál v druhém nejlepším čase historie.

Autor 26 světových rekordů by rád získal v Pekingu třetí olympijské zlato po dvou vítězstvích na trati 10 000 metrů. Na dráze se však v posledních letech objevuje jen výjimečně, loni na Zlaté tretře v Ostravě zaběhl světový rekord v hodinovce.

Znečištěné ovzduší je hlavní obavou pro řadu sportovců i funkcionářů před srpnovou olympiádou. I když Peking za cenu ztrát v miliardách dolarů zavřel továrny a snaží se omezit automobilový provoz v ulicích, situace má stále k ideálu daleko.

Reklama