Hlavní obsah

Hustopeče viděly dva rekordy mítinku a olympijský limit Strakové

HUSTOPEČE

Rus Ivan Uchov se stal výkonem 236 centimetrů novým rekordmanem mítinku v Hustopečích, kterým v sobotu začala Moravská výškařská tour. Do čela ženských tabulek zdejšího závodu se zase probojovala skokem přes 199 centimetrů Ukrajinka Vita Palamarová, laťku ve stejné výšce překonala i Ariane Friedrichová z Německa.

Foto: archiv

Výškařka Iva Straková

Článek

Domácí příznivce nadchla třetím místem Iva Straková, jež výkonem 195 cm splnila limit pro start na halovém mistrovství světa ve Valencii a dokonce i na olympijských hrách v Pekingu. Nejlepší z českých mužů Svatoslav Ton zdolal 227 centimetrů a skončil čtvrtý.

"Jsem na úvod sezóny se svým výkonem maximálně spokojená. Až do 195 centimetrů jsem všechny výšky zdolala na první pokus, v závěru se už na mém výkonu projevila únava," poznamenala po závodě Straková. "Ani jsem netušila, že mám limit pro Peking. Možná to bylo lepší, že jsem se tolik nenervovala," dodala reprezentantka, jež i požadovaných 195 cm přeskočila hned napoprvé.

I Dubnová splnila normu pro Valencii

Soutěž žen byla i při neúčasti původně avizované loňské nejlepší výškařky světa Chorvatky Blanky Vlašičové a dosavadní rekordmanky mítinku (196 cm) kvalitní. Přes 192 centimetrů se dostalo hned v úvodu sezóny pět závodnic a mezi nimi byla vedle medailistek a Rusky Viktorie Kljuginové i domácí Romana Dubnová, jež tím rovněž splnila normu pro start ve Valencii a skončila čtvrtá.

Palamarová rozhodla o svém vítězství prvním pokusem na 199 cm, třebaže předchozí dvě výšky zdolala vždy až na třetí pokus. Přes 201 už se žádná ze závodnic nedostala, obě dokonce nevyužily ani všechny pokusy.

Uchov svedl tuhý boj o prvenství se Švédem Linusem Thörnbladem, který zdolal 234 cm. Rus vítězný výkon předvedl na třetí pokus, na závěr si ještě nechal zvýšit laťku na 241 cm, ale po prvním neúspěšném skoku soutěž ukončil.

Ton nebyl spokojený s technikou

Ton procházel závodem bez opravných pokusů, odpadl až na 230 centimetrech, kdy laťku třikrát lehce shodil. "Výkon je více než solidní na první mítink v sezóně. Nejsem ale spokojený s technikou. Nechal jsem se strhnout publikem i atmosférou. Prostě jsem do svých skoků dával více síly, než bylo zdrávo. Na tom trpěla technika. Proto mě mrzí, že jsem nezdolal 230 centimetrů," uvedl Ton, kterého porazil ještě Rus Alexej Dmitrik.

Bývalý rekordman mítinku Jaroslav Bába (235) skončil s 224 centimetry šestý, na startu chyběl z trojlístku nejlepších českých výškařů Tomáš Janků. "Mám natažený zadní stehenní sval, proto nebudu startovat ani v pondělním závodě v Třinci," vysvětlil Janků, který se rozhodl nestartovat až po rozcvičení.

Muži: 1. Uchov (Rus.) 236, 2. Thörnblad (Švéd.) 234, 3. Dmitrik (Rus.) 230, 4. Ton (ČR) 227, 5. Horák (SR) 227, 6. Bába (ČR) 224.
Ženy: 1. Palamarová (Ukr.) 199, 2. Friedrichová (Něm.) 199, 3. Straková 195, 4. Dubnová (obě ČR) 192, 5. Kljuginová (Rus.) 192, 6.-7. Laláková (ČR) a Sťjopinová (Ukr.) obě 189.

Reklama

Související témata: