Hlavní obsah

Sprinter Chambers se pře se svazem o možnost startovat na HMS

Britský sprinter Dwain Chambers vede s národní atletickou federací UK Athletics spor o svém případném návratu do reprezentace při halovém mistrovství světa. O víkendu splnil někdejší evropský rekordman v běhu na 100 metrů limit pro účast ve víkendové domácí kvalifikaci, svaz ale nepovažuje jeho start za žádoucí. Chambers totiž v minulém roce vypadl ze systému dopingových kontrol, protože se pokoušel o kariéru hráče amerického fotbalu. Od listopadu 2006 tak nebyl testován.

Článek

Devětadvacetiletý sprinter dosáhl v neděli Birminghamu na šedesátce času 6,60 sekundy, je momentálně britskou trojkou a po roční závodní pauze si vybojoval právo usilovat o HMS ve Valencii. Svaz si ale atleta, který si v minulosti odpykal dvouletý trest za účast v aféře dopingové laboratoře Balco, v národním týmu nepřeje. Do konce týdne bude podle BBC hledat s vlastními právníky možnost jak zabránit Chambersovi ve startu.

"Já jsem se ale z toho systému sám nikdy neodhlásil. To udělal svaz, (mezinárodní federace) IAAF byla vždy o místě mého pobytu informována," hájí se Chambers, jenž má rovněž k dispozici právníky.

Chambers si odpykal dvouletý trest poté, co mu bylo v roce 2003 dokázáno užívání dříve nezjistitelného steroidu THG. Od června 2006 smí závodit a v srpnu stejného roku byl členem zlaté sprinterské štafety na ME. Vloni ale na sportovní scéně pokoušel štěstí pouze jako hráč amerického fotbalu.

Nyní se nechal slyšet, že by rád startoval i na olympijských hrách v Pekingu, ačkoliv podle svazových pravidel k tomu není oprávněn. Do britského olympijského týmu se nemohou dostat sportovci, kteří se v minulosti provinili proti pravidlům o dopingu. I v tomto případě Chambers spoléhá na právníky. "Nejdříve nechám, ať promluví moje nohy, potom budu doufat v práci právníků," uvedl.

Reklama

Související témata: