Hlavní obsah

Holušu ohromila velká atletika

Michal OsobaPrávo

Ještě na podzim talentovaný junior, jenž by časem mohl proniknout do světové špičky. O pár měsíců později běžec, o něhož se přetahují manažeři nejprestižnějších halových atletických mítinků. Strmý vzestup nabrala kariéra Jakuba Holuši.

Článek

Kde zatím v této sezóně opavský běžec nastoupil, tam splnil limit. V aktuálně šestičlenné nominaci pro halový světový šampionát je nejpřekvapivějším jménem – ve Valencii bude vybírat mezi tratí 800 a 1500 metrů. Nerozšíří spektrum možných startů i na tříkilometrové trati? Vždyť na této distanci s překážkami vloni v Hengelu získal titul juniorského mistra Evropy. „Na trojce bych si asi také zlepšil osobní rekord, ale utrápil bych se,“ kroutí hlavou.

Dlouhé tratě přitom nebývají jasnou volbou pro začínající atlety. „Já dělal orientační běh, z toho jsem přešel na přespolní běhy a překážky, jak jsem byl zvyklý z orienťáku přes všechno skákat,“ popisuje. Teď září na půlce a patnáctistovce, delší distance ale neopustí. „Kvůli odolnosti poběžím i krosy. Sice vím, že umřu, ale když na mě přijde krize na patnáctistovce, řeknu si, co to je proti tomu, když se trápím na desetikilometrové trati,“ vykládá.

Jako další důvod svého výraz -ného zlepšení vidí nedávný pobyt v Praze u trenéra Vedry a české běžecké jedničky posledních let Michala Šnebergra. „Strašně mi to sedlo. K Michalovi jsem vždy vzhlížel jako k hvězdě, pro něj zase byla motivace, že se nenechá porazit od nějakého Lojzy z Opavy, co mu ještě není dvacet let,“ usmívá se.

V sobotu se může opět blýsknout – organizátoři halového MS ho pozvali na závěrečnou prověrku. Holuša už se zabydluje ve světové špičce... „Těším se. Už ve Stuttgartu jsem žasnul, jak vypadá velká atletika. Už jen to, že mi někdo platí letenku, abych někde závodil,“ rozplývá se svěřenec Jana Škrabala, jenž letos plánuje i maturitu. „Nechci ji odkládat. Po ní? Bude to těžká volba, ale asi půjdu do Prahy kvůli lepším tréninkovým podmínkám,“ připouští.

Reklama