Hlavní obsah

Chambers je přes nevoli svazu v nominaci pro halové MS v atletice

LONDÝN

Kontroverzní britský sprinter Dwain Chambers byl nominován na halový světový šampionát do Valencie. O jeho účasti se spekulovalo v minulých dnech v souvislosti s jeho dopingovou minulostí a absencí kontrolních testů od listopadu 2006. Vedení britského atletického svazu UK Athletics nechtělo devětadvacetiletého atleta do Valencie pustit, ale podle dnešního vyjádření nemá jinou možnost.

Článek

Chambers splnil nominační kritéria na víkendovém národním šampionátu v Sheffieldu. Tam vyhrál šedesátku v čase 6,56 sekundy a od diváků se přes svou kontroverzní minulost dočkal bouřlivého aplausu.

"Na základě sportovních výkonů byl Chambers nominován. Tato skutečnost ale uškodí našim mladým atletům, kteří se mohou dále vyvíjet a mají šanci startovat na olympiádě v Pekingu," uvádí se v prohlášení svazu. Na základě pravidel britského svazu se Chambers nesmí kvůli dopingové minulosti doživotně účastnit olympijských her.

Bývalý evropský rekordman si odpykal dvouletý trest poté, co mu bylo v roce 2003 dokázáno užívání dříve nezjistitelného steroidu THG. Od června 2006 smí závodit a v srpnu stejného roku byl členem zlaté sprinterské štafety na ME. Vloni na sportovní scéně pokoušel štěstí pouze jako hráč amerického fotbalu a vypadl tím ze systému dopingových kontrol. To byl hlavní důvod pro to, že jej svaz nechtěl pustit ani k nominačním závodům.

Reklama