Hlavní obsah

Výškaře čeká týden nervů

PRAHA

Už jen týden zbývá do konce nominačního období pro halový světový šampionát ve Valencii a kolonka výška mužů u splněných limitů stále zeje prázdnotou. Reálné ambice na limit 230 cm si přitom dělá hned trio domácích elitních skokanů: Tomáš Janků, Svatoslav Ton a Jaroslav Bába. Zatím nejblíže se požadovanému kritériu přiblížil nejmladší z tria, na dva centimetry.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

„Formu mám, kolikrát chybí jen trocha štěstí,“ tvrdí bronzový z olympiády Jaroslav Bába. Tomáše Janků pustily zdravotní problémy do závodního sektoru poprvé až v úterý v Brně. „Ta pauza byla delší, než jsem čekal, ale chtěl jsem to pořádně doléčit. Už jen abych neměl to zranění v podvědomí,“ vysvětluje. I on ví, že už mu moc času nezbývá „Mám ještě dva výstřely. Když nebudu splašený jako ve čtvrtek na Novinářské laťce, limit bych skočit měl,“ věří.

Před víkendovým republikovým šampionátem se chystá stejně jako Bába ve středu do polské Bydhošti. „Já tam jedu poprvé, ale Tomáš už tam 230 skočil, takže by tam měl být dobrý sektor,“ doufá Bába.

Svatoslav Ton absolvoval další neúspěšný pokus v sobotu v Birminghamu, teď už ho čeká jediný závod. „Vsadím všechno na jednu kartu, měl jsem těch závodů docela dost a trápil se s technikou, což je moje věčná slabina, tak se chci připravit na republiku,“ hlásí.

I pro něj jde o relativně novou situaci, většinou měl limit už zpočátku sezóny. „Ale v podvědomí už mám olympiádu, takže pokud neklapne Valencie, zas tak moc se neděje,“ přiznává Ton, jenž na svůj výkon 227 cm z úvodu sezóny v Hustopečích zatím nedokázal navázat. „Na nějaké limity se určitě dostaneme, otázka je na jaké,“ uzavírá s nadhledem Janků.

Reklama