Hlavní obsah

Výškařské bitvy hitem halového mistrovství republiky

PRAHA

O víkendu nebo nikdy. Halové mistrovství republiky je pro atlety poslední šancí nominovat se na světový šampionát do Valencie. Žádná další oprava neexistuje. Osm jmen čítá před mistrovstvím (po oba dny od 13 hodin v Praze-Stromovce) česká nominace, pravděpodobná je i účast ženské štafety.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába (na snímku) bude spolu s Tomášem Janků a Svatoslavem Tonem usilovat při HMČR o splnění limitu na halové mistrovství světa ve Valencii.

Článek

Nejdramatičtější boj slibují výškařské soutěže, i když každá z jiného pohledu. Požadovaných 230 cm zatím mezi muži neskočil nikdo z trojice Janků, Bába, Ton. Hrozí, že Česko nebude mít na vrcholné akci žádného výškaře. „Kdy se to stalo naposledy? To jsem snad ještě nebyl na světě,“ s úsměvem loví v paměti protřelý šéftrenér reprezentace Václav Fišer.

Aktuální limitáři
Holuša (800 i 1500 m), Svoboda, Sajdok (oba 60 m př.), Šebrle (sedmiboj - pozván), Ščerbová (60 m př., štafeta, dálka - limit z loňska), Laláková, Straková, Dubnova (vš. výška), Rybová (tyč), Hejnová, Bartoničková, Bergrová (štafeta).

U žen je situace opačná. Limit zdolaly tři, ale do Španělska smí jen dvě. Nejlépe je na tom Laláková se 197 cm, ale kvůli trhlině v lýtkovém svalu ve Stromovce skákat nebude. O dva centimetry méně mají skočeno Dubnova se Strakovou a v případě rovnosti výkonů rozhoduje právě republikový šampionát.

Zájemců o cestu do Valencie je řada i v dalších disciplínách, z nejvážnějších na patnáctistovce Šneberger, hned čtyři tyčkaři, Hejnová na čtvrtce, Martincová na překážkách nebo Šestáková v trojskoku. V hale Otakara Jandery se představí i dvě největší české atletické hvězdy, vícebojař Roman Šebrle se ukáže v tyči a v kouli, oštěpařka Barbora Špotáková je přihlášena na překážky, dvoustovku a kouli.

TAHÁKY VÍKENDU
Sobota
15.00 tyč mužů
Ptáček, Janáček, Kudlička, Balner. Všichni chtějí do Valencie.
15.45 60 m př. mužů
Svoboda i Sajdok už limit mají. Kdo vyhraje přímý souboj?
16.30 výška žen
Dubnova se Strakovou zkusí přeskočit Lalákovou, která bude trnout v hledišti.
Neděle
15.00 výška mužů
Bitva nervů. Janků, Bába i Ton mají poslední šanci skočit limit.
15.20 400 m žen
Hejnové chybí k limitu desetina, bojovat se bude i o post náhradnice pro štafetu.

Reklama

Související témata: