Hlavní obsah

Drama českých výškařek má letos repete

PRAHA

Neúprosné pravidlo o dvou zástupkyních z jedné země na halovém světovém šampionátu opět po dvou letech spustilo válku českých výškařek. Poslední bitva souboje, v němž se trio skokanek trumfuje skvělými výkony, se koná v sobotu. V 16.30 hodin v pražské Stromovce při halovém mistrovství republiky atletů.

Článek

Na první pohled je situace téměř stejná jako před dvěma lety.Tehdy měla před národním šampionátem nejblíže k nominaci do Moskvy Barbora Laláková, za níž se o druhé místo ve výpravě praly Iva Straková s Romanou Dubnovou. Nyní se situace opakuje, bojuje se o letenky do Valencie.

Bude trnout v hledišti

Nejmladší z tria Laláková má letos skočeno 197 cm, o dva centimetry více než její soupeřky. Jenže v případě rovnosti výkonů rozhoduje o nominaci právě republikový šampionát. A Laláková bude své kolegyně sledovat jen z tribuny. „V ochozech budu trpět. Když to člověk nemůže ovlivnit, jsou to mnohem větší nervy. Zvlášť když jsou obě holky velmi dobře připraveny, “ ví česká halová rekordmanka.

V Karlsruhe si totiž poranila lýtkový sval, kde má malou trhlinu. „Můžu popobíhat, ale na odrazy přes 190 to není. A nižší výšky pro mě nic neřeší,“ uvědomuje si. „Nemá cenu riskovat, že si to obnovím a nikam nepojedu. Takhle je šance větší,“ říká Laláková s tím, že další závod by absolvovala asi až ve Valencii. „Čím méně skáču, tím víc se pak těším,“ vysvětluje.

Před dvěma lety se v souboji Strakové s Dubnovou radovala pražská skokanka. „Jenže tehdy jsem potřebovala Ivu porazit a přeskočit její výkon, teď máme skočeno obě stejně,“ připomíná vítkovická výškařka Dubnova.

Olympiáda uklidňuje

Dalším rozdílem je, že letos mají všechny tři už nyní jistotu startu na vrcholu sezóny - olympiádě. „Na ní se soustředím, Valencie buď vyjde nebo ne,“ neláme si Dubnova s nominačním bojem hlavu. „Oboje má svá pozitiva, aspoň bych se v případě neúspěchu mohla lépe připravit na léto. Ani si teď moc nedovedu představit dalších 14 dní přípravy na Valencii,“ připouští svěřenkyně svého manžela Valentina, pod jehož trenérské vedení se vrátila od trenéra Lalákové Pogányho. „Potvrdilo se, že mi tahle příprava svědčí,“ pochvaluje si.

Straková dokonce váhala, zda halu stejně jako vloni nevynechá, ale nakonec je ráda, že tak neučinila. A nyní už valencijskou šanci nechce pustit. „Nervozitu se snažím nevnímat, ta svazuje nohy,“ líčí skokanka, která minulý týden i přes antibiotika po zánětu hlasivek v Brně jen lehounce shodila 198 cm. Skákat bude v sobotu se zatejpovaným kotníkem, trápí ji přitahovač palce na noze. Zato chronické trable se zády ji teď nesužují. „Ale radši to neříkám nahlas, aby se to nevrátilo,“ pousměje se.

Skokanka pražského Olympu bude v sobotu skákat v domácí hale. „Může to pro ni být výhoda, povrch dobře zná,“ míní Dubnova. „To je pravda, ale ani mně úplně nesedí tvrdý a rychlý povrch, jaký je ve Stromovce,“ reaguje její sokyně v sobotním boji. „My se všechny tři spolu ale budeme bavit normálně. Vždycky se hecujeme i během závodu,“ odmítá přehnaně vypjatou bitvu tří elitních skokanek Straková.

Trio kandidátek:
Romana Dubnova
29 let, SSK Vítkovice, trenér Dubnov, osobní rekord 196 cm, letos 195 cm, největší úspěch: start na MS 2007
Barbora Laláková
26 let, USK Praha, trenér Pogány, osobní rekord 199 cm, letos 197 cm, největší úspěchy: 11: na halovém MS 2006, 15. na MS 2007
Iva Straková
27 let, Olymp Praha, trenéři Kovář a Nejdl, osobní rekord 196 cm, letos 195 cm, největší úspěchy: 11. na MS 2005, 10. na halovém MS 2006

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články