Hlavní obsah

Nový šéf ruské atletiky přiznal pochybení svazu v případu Lysenko

Moskva

Nové vedení ruské atletiky přiznalo chybu svých předchůdců v případu výškaře Danila Lysenka. Nový šéf svazu Jevgenij Jurčenko to napsal světové federaci v oficiálním dopise. Bývalí funkcionáři čelí podezření, že padělali doklady, aby se stříbrný medailista z mistrovství světa 2017 Lysenko vyhnul trestu poté, co neposkytl dopingovým komisařům požadované informace o místě pobytu. Jurčenko uznal, že obvinění jsou oprávněná.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Ruský výškař Danil Lysenko.

Článek

"Uznal jsem obvinění proti ruské federaci v souvislosti s činy předchozího vedení v případu Lysenko. Také jsem se svým jménem a jménem svazu omluvil světové federaci a atletické obci za negativní důsledky této kauzy," uvedl na svazovém webu Jurčenko.

Ruský svaz je kvůli dopingu suspendován od roku 2015 a atleti od té doby směli po splnění podmínek soutěžit na mezinárodních akcích jen jako neutrální sportovci. Na konci ledna ale Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) navrhla, aby v případě prokázání viny v Lysenkově případu nesměli ruští sportovci závodit ani s neutrálním statusem a aby byla ruská federace zcela vyřazena z World Athletics. To by mohlo vést k neúčasti všech ruských atletů na olympijských hrách v Tokiu.

Světová federace bude o návrzích rozhodovat v příštím týdnu. Jednání jsou na programu 11. a 12. března a Jurčenko vyjádřil přání, aby se jich mohl zúčastnit a pokusit se zmíněným sankcím zabránit. Ministerstvo sportu dnes zároveň oznámilo, že národnímu svazu obnovilo státní akreditaci, kterou výkonnému výboru na začátku února pozastavilo.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Nový předseda Ruského atletického svazu Jevgenij Jurčenko.

"Naším hlavním úkolem teď je zahájit konstruktivní dialog se světovou federací a co nejrychleji vrátit naše atlety na mezinárodní scénu," konstatoval Jurčenko.

Jurčenko se stal novým předsedou svazu na konci února a jeho úkolem je vyvést ruskou atletiku z dlouhodobé krize. Svaz byl bez předsedy od listopadu. Předchozí předseda Dmitrij Šljachtin rezignoval poté, co ho společně s dalšími šesti lidmi světová federace suspendovala kvůli případu Lysenko.

Reklama

Související témata: