Hlavní obsah

Šebrle: V tak nabité konkurenci bych bral jakoukoliv medaili

PRAHA

Necelý týden před startem halového MS v atletice absolvoval Roman Šebrle setkání se svými fanoušky v Pendolinu mířícím z Prahy do Brna. Šebrle v sedmiboji na HMS již dvakrát triumfoval. Letos bude mít ale úlohu o poznání složitější. „V této konkurenci je jakákoliv medaile úspěchem. Nejedu tam ani s nejlepším letošním světovým výsledkem, což pro mne bývalo samozřejmostí,“ vyjádřil se Šebrle k prvnímu z vrcholů letošní atletické sezóny.

Článek

Romane, jak se cítíte před prvním z vrcholů letošní sezóny?

Cítím se celkem dobře, ale top forma to ještě není. Budou to zajímavé závody, podle mne se sejde největší konkurence co kdy byla.

Máte obavu z nějaké disciplíny?

Problémy mi dělá vrh koulí. Na ten potřebuji být rozcvičený a zahřátý a v sedmiboji je koule hned ze začátku. Na republikovém mistrovství jsem se na ni rozcvičoval předem, ale záleží především na technice.

Jak náročná byla příprava na světový šampionát?

Přípravu jsem měl ukončit dřív. Cítím trochu únavu, ideální by bylo kdyby MS bylo a dva, tři týdny později, abych na tom byl ještě lépe.

Na závodech v Tallinu jste skončil pátý, i přes zdánlivý neúspěch, napověděl vám lotyšský sedmiboj, jak se připravit na MS?

Tallin mi ukázal spousty věcí, hlavně jak dál trénovat do MS, vzal jsem si z toho závodu i spousty cenných zkušeností, které budu moci ve Španělsku využít.

S jakým umístěním ve Valencii byste byl spokojený?

V této konkurenci je jakákoliv medaile úspěchem. Ve třiatřiceti letech a navíc nejedu tam s nejvyšším světovým bodovým ziskem dosaženým v sezóně, což pro mě není moc obvyklé.

Sám jste naznačil, že ve třiatřiceti letech je příprava na závod složitější. Máte lehčí tréninky, než u vás bývalo obvyklé?

Zvládám pořád stejné tréninkové dávky, ale myslím, že jsem to možná malinko přehnal. Problém nebyl ani tak v dávkách, jako spíš v délce tréninku. Závod v Tallinu se posunul, a tak jsem trénoval až do konce ledna a to byla trošku chyba.

Není těžké se motivovat na MS, když víte, že největší vrchol sezóny budou až olympijské hry v Pekingu?

Je to velká motivace, je to jeden ze dvou vrcholů v letošním roce. Já už to mám s motivací stejně tři roky. Nerozlišuji tolik velké a malé závody.

Vy už jste ve Valencii absolvoval jeden závod, ten se ale příliš nepovedl...

Bylo to mistrovství Evropy v roce 1998, kde jsem si natrhnul přední stehenní sval při dálce. Na to se nevzpomíná nejlíp. Tam to bylo trošku ovlivněno tím, že jsem si sval natrhnul už deset dní před tím a v té hale jsem nemyslel tolik na samotný závod, jak na to, jestli to ten sval vydrží.

Je pro vás rozdíl závodit venku a v hale?

Venku se mi závodí možná trochu lépe, člověk je v přírodě, je to větší pohoda. Kolikrát pomůže i vítr, ale v té hale se také nezávodí špatně. Nevidím v tom veliký rozdíl.

Nejen sportovci, ale i vědci řeší velké množství smogu v Pekingu. Vy sám, budete se tomu nějak podřizovat?

Přiznám se, že to vůbec neřeším. Co se týče samotného závodu, podmínky budou mít všichni stejné. Co se týče doby pobytu, tu také ovlivnit příliš nemohu, musím brát v potaz aklimatizaci.

Reklama