Hlavní obsah

Platby z MS v atletice se zdržely, čeští sportovci je už ale mají

PRAHA

Němečtí atleti si stěžují, že se ani půl roku po mistrovství světa v Ósace nedočkali vyplacení prémií od mezinárodní federace IAAF za umístění na honorovaných příčkách. Němci si v Japonsku vysloužili odměny v celkové výši 339 000 dolarů, ale většina peněz ke svým majitelům ještě nedorazila. Zpoždění plateb potkalo také české atlety, mistři světa oštěpařka Barbora Špotáková či stříbrná medailistka ve skoku o tyči Kateřina Baďurová dostaly zaplaceno teprve letos.

Článek

"Vyplácení prémií se vždy protahovalo, ale tohle už je vrchol," stěžuje si například Marc Osenberg, manažer bronzového tyčkaře Dannyho Eckera a pátého Björna Otta. Mistryně světa v hodu diskem Franka Dietzschová, jíž náleží za titul 60 000 dolarů, považuje situaci za neomluvitelnou. "V podstatě můžeme být rádi, že vůbec něco dostaneme. Vždyť nemáme se svazem (IAAF) žádnou smlouvu."

Manažer dvou českých medailistek Libor Varhaník v rozhovoru pro ČTK přiznal, že platbu několikrát u vedení IAAF urgoval. "Ale peníze dorazily, i když se zpožděním, před několika týdny," prohlásil. Peníze dostal i mistr světa v desetiboji Roman Šebrle i pátý výškař Tomáš Janků.

Podle generálního sekretáře IAAF Pierra Weisse už jsou nicméně chybějící peníze za rok 2007 na cestě. "Došlo ke zdržení, protože jsme peníze z Monaka (sídla IAAF) museli danit podle japonského práva," prohlásil Weiss.

IAAF rozdělila při MS celkem 7,194 milionu dolarů. Na nadcházejícím halovém šampionátu ve Valencii bude ve hře zhruba 2,5 milionu.

Reklama

Související témata: