Hlavní obsah

Výkvět atletů se vrací do Valencie

VALENCIE

Po deseti letech se středem atletické pozornosti stává Valencie. Dějiště halového mistrovství Evropy z roku 1998 povýšilo, do Španělska se letos sjíždí elita z celého světa.

Článek

Česko vyslalo třináctičlennou výpravu. „Snad to bude šťastná třináctka,“ věří šéftrenér reprezentace Václav Fišer. Před dvěma lety jelo na poslední šampionát do Moskvy sedm atletů a výprava se vracela s fiaskem. Kromě Šebrleho bronzu se nikdo další mezi elitní osmičku neprobojoval.

Ani letos se ale nečekají od českého týmu zázraky, medailový sběr z letní Ósaky se bude opakovat jen těžko. Špotákové oštěp v hale není, tyčkařka Baďurová si na soustředění poranila vazy v koleni a halovou sezónu ukončila. A Šebrle? Toho čeká tvrdý boj s nabitou konkurencí i s vlastní, ne zcela ideální formou. „Každá medaile bude úspěch,“ přiznává.

Největší naděje: Šebrle a Bába

Kdo dál? „Bába je pro mě druhou medailovou nadějí,“ říká Fišer. Výškař skočil limit na poslední chvíli, ale překonaných 230 cm mu dává naději. „Do finále chci určitě,“ plánuje. Letošní výkony výškařky Lalákové, tyčkařky Rybové a překážkáře Svobody jsou na hraně finále, v úzkém poli štafet mají mladé Češky už před startem jistotu elitní sedmičky.

Hala Palau Luise Puiga byla postavena jako velodrom, po položení nového monda se z ní ale stala moderní atletická aréna. „Povrch je hodně rychlý, hala hezká,“ hodnotil běžec Jakub Holuša, který se letos ve Valencii představil na mítinku stejně jako Denisa Ščerbová. Ta však tak nadšená nebyla. „Není tam moc prostoru na rozcvičování, jen krátká rovinka, kde se budeme mačkat,“ líčila atletka, která je přihlášena na trojboj dálka–překážky–štafeta.

Zajímavý postřeh si odnesl i Kenenisa Bekele, jenž chtěl na mítinku v hale s kapacitou 6000 diváků útočit na světový rekord na 3000 m. „Hodně tam foukalo, asi tam bylo otevřené okno,“ postěžoval si.

Šampionát bude poznamenán neúčastí několika hvězd, které se rozhodly preferovat přípravu na olympiádu v Pekingu, přesto je přihlášeno 21 mistrů světa z Ósaky včetně osobností jako Isinbajevová, Vlašičová nebo Kallurová, od nichž se dají čekat i útoky na světové rekordy.

Reklama

Související témata: