Hlavní obsah

Šebrle odcestoval do Valencie s hrozbou střevní chřipky

PRAHA

Vícebojař Roman Šebrle ve čtvrtek neodcestoval do dějiště halového mistrovství světa ve Valencii v úplné pohodě. Obě atletovy děti totiž sužuje již dva dny střevní chřipka či viróza a hrozí, že nemoc postihne i největší českou medailovou naději. Na klidu před víkendovým sedmibojem to obhájci bronzu nepřidalo.

Článek

"Ve středu se pozvracel Štěpán, dneska Káča, já to čekám snad až po víkendu. Je to klasická střevní chřipka," řekl ČTK Šebrle. Třiatřicetiletý závodník sice odmítá nahlas připustit, že se nákazy bojí, ale vzápětí přiznal, že jej pravděpodobně nemine. "Včera jsem se s Káčou mazlil asi pět hodin. Pokud to mám dostat, dostanu to stoprocentně," dodal Šebrle. "Fakt na to ale nemyslím. Půl roku na to (HMS) trénuju a nemůžu si dovolit pochybovat nebo tam rovnou nejet," uzavřel debatu o svém jinak velmi dobrém zdravotním stavu.

Šebrle odletěl se svým trenérem Daliborem Kupkou linkou do Barcelony krátce před druhou hodinou odpolední. Na letišti ale musel hodně pospíchat, k přepážkám check-in se dostal až půl hodiny před odletem. Nebylo to prý ale tím, že by se mu do Španělska nechtělo. "Hodně se těším, je to velký závod, jaké miluju," prohlásil Šebrle.

Za největšího favorita se ale nepovažuje. "Já už ani nevím, kolik mám medailí, jestli šestnáct, sedmnáct... Nemůžu je vozit donekonečna. (Američan Bryan) Clay je v nejlepších letech, vyhrávat chtějí i další," konstatoval s tím, že vidí celou řadu soupeřů, kteří budou myslet na medaile. Vedle sebe mezi ně řadí třeba Bělorusa Kravčenka a Kazacha Karpova, na vítězství by si ale vsadil v případě Claye.

Neúčast Smithe nechala Šebrleho klidným

Na start se naopak nepostaví desetibojařský vicemistr světa Maurice Smith z Jamajky, což ale nechalo Šebrleho klidným. "Je mi jedno, kdo proti mně bude, musím se soustředit na sebe. Maurice má navíc slabší tyčku a neskáče mu to. Nepovažoval jsem ho za špičku," komentoval absenci svého největšího soupeře z loňského MS.

Šebrle má z HMS ve sbírce dva tituly a tři bronzy, nejlepší výkon předvedl před čtyřmi lety v Budapešti, kde zlato vyšperkoval evropským rekordem 6438 bodů. Na něj si dnes tolik nevěří. "Forma nebyla úplně optimální, sice jde pomalu nahoru, ale uvidíme," přiznal. I proto je velmi opatrný při stanovení svých ambicí. "Když udělají čtyři lidi přes 6400, bude úspěchem i osmé místo."

Proti Šebrleho skromnosti ale mluví statistiky. Od roku 2001 nebyl na HMS a HME hůře než třetí. "Asi jsem to největší české želízko v ohni, mám na výkon kolem 6200 nebo 6300 bodů," nakonec přiznal Šebrle, který ale prý není ve hře o medaile z Čechů sám. "Můj černý kůň je Jarda Bába, teď na mistrovství republiky skákal zase fantasticky a chytil formu," přidal pochvalu na adresu třiadvacetiletého výškaře, který se těsně před uzávěrkou nominace kvalifikoval skokem přes 230 centimetrů do Valencie.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články