Hlavní obsah

Kontroverzního sprintera Chamberse diváci přijali vlídně

VALENCIE

Kontroverzní britský sprinter Dwain Chambers se dočkal stříbrného návratu na atletickou scénu a při svém startu na halového mistrovství světa ve Valencii zároveň vlídného přijetí od diváků. Při představování jednotlivých aktérů v jednotlivých kolech šedesátimetrového běhu na někdejšího dopingového hříšníka obecenstvo nepískalo, naopak se dočkal příjemného aplausu.

Článek

Boj o sportovní úspěch i ztracenou reputaci zahájil Chambers v rozběhu časem 6,69 sekundy a bez problémů postoupil do semifinále. V něm už zazářil osobním rekordem 6,55 a definitivně se zařadil mezi kandidáty na medaili po bok dalších vítězů semifinálových běhů Nigerijce Olusoji Fasuby (6,51) a Michaela Rodgerse z USA (6,54). V běhu o titul nakonec ještě o setinu zrychlil a podlehl jen Fasubovi.

"Je fajn být zpátky na dráze a běžet rychle. Odezva od diváků byla velmi dobrá," potěšilo Chamberse.

Devětadvacetiletý sprinter se pokouší oživit kariéru, kterou přerušil dvouletý trest za doping. Jeho návrat k atletice byl ale trnem v oku britskému svazu, který příliš nevítal ani jeho úspěch v nominačních bojích. "Nepotěšil jsem asi každého, ale získal jsem medaili pro svoji zemi a mohu to oslavit. V pátek vyhrál nejlepší sprinter. Chtěl jsem jím být já, ale víc než vylepšit osobní rekord jsem nemohl. Mám ale medaili a jsem šťastný," řekl stanici BBC Chambers.

Chamberse potěšil přístup diváků

Přístup diváků jej náramně potěšil a povzbudil. "Jsem velmi rád a děkuji za pozdravy od fanoušků. Už jsem nechtěl zažít další stres," uvedl už po rozběhu Chambers.

Bývalý evropský rekordman si odpykal dvouletý trest poté, co mu bylo v roce 2003 dokázáno užívání dříve nezjistitelného steroidu THG. Od června 2006 smí závodit a v srpnu stejného roku byl členem zlaté sprinterské štafety na ME. Vloni na sportovní scéně pokoušel štěstí pouze jako hráč amerického fotbalu a vypadl tím ze systému dopingových kontrol. To byl hlavní důvod pro to, že jej svaz nechtěl pustit ani k nominačním závodům.

Chambers se nicméně doživotně nesmí podle britských pravidel zúčastnit olympijských her. "Tohle je moje olympiáda. V létě nejedu do Pekingu, tak do toho dám všechno a natrhnu všem zadek," dodal odhodlaně už před semifinále. Ve Valencii se představil v novém tričku s nápisem: "Stačí říct ne." Podle svých slov chce dát najevo, že nesouhlasí s používáním dopingu.

Reklama