Hlavní obsah

Výškařka Straková je ve finále výšky, Laláková vypadla

Výškařka Iva Straková si na halovém mistrovství světa ve Valencii potřetí v kariéře zaskáče finále na vrcholné soutěži. V sobotní kvalifikaci skočila na první pokus 193 cm, což jí nakonec stačilo k postupu mezi nejlepší osmičku, i když limit byl o tři centimetry výš. Naopak vypadla druhá česká zástupkyně Barbora Laláková, která překonala jen 181 cm a skončila šestnáctá.

Foto: archiv

Výškařka Iva Straková

Článek

Na soutěži světového nebo evropského formátu je Straková podesáté, o medaile bojovala na MS v Helsinkách 2005 a stejný rok na halovém ME, kde byla sedmá. Během soutěže se Straková hodně vysílila, skákala třináctkrát, protože hodně chybovala - 190 překonala až napotřetí, na jeden jeden pokus zvládla paradoxně pouze nejvyšší výšku 193 cm. "Na těch sto devadesáti jsem se chytla a pak už jsem si věřila, ale bylo to hodně dlouhé, hodně drsná soutěž," uvedla Straková.

Ve finále nakonec bude devět skokanek stejně jako mezi muži a tyčkařkami, neboť o osmé místo se dělí Američanka Amy Acuffová a Ruska Jekatěrina Savčenková, které skočily shodně 193 napodruhé.

"Zaplaťpánbůh, že to stačilo," ulevila si Straková. Chtěla skákat na "kroužky", které v technickém zápisu značí úspěšný pokus. "Ale nakonec tam těch křížků bylo hodně," komentovala značku pro neúspěšný skok.

Od dalšího českého finalisty Jaroslava Báby měla informace, že povrch je tvrdý, nepříliš vhodný pro výškaře. "Nejhorší, na kterém jsem kdy skákala. Myslela jsem si, že to aspoň bude rychlé, ale nebylo. Sotva jsem k tomu doběhla," komentovala Straková nezvykle mnoho nezdařených pokusů.

Laláková viděla svůj neúspěch ve svalovém zranění lýtka, které ji v halové sezoně potkalo. "Jsem úplně v pořádku, nic mě nebolí, ale neměla jsem čas vyskákat se. Chyběl čas na trénink," vysvětlovala. "Je to další zkušenost, která se může hodit," dodala.

Reklama