Hlavní obsah

Šebrle: Do Valencie už pojedu jen jako turista

Michal OsobaPrávo

Prokletá Valencie, říká si Roman Šebrle. Před deseti lety tu na halovém mistrovství Evropy odstoupil po zranění po dálce, v neděli ukončil svoji nadějnou pouť sedmibojem na překážkách. Česká výprava se po 15 letech z halového MS vrací bez medaile.

Článek

Pojedete ještě někdy do Valencie? Je tu druhý halový šampionát a oba pro vás skončily zraněním...

Leda jako turista. Závodit nikdy v životě, i kdyby tady byla olympiáda.

Asi zranění mrzí o to víc, že jste závod měl rozjetý zřejmě na medaili.

Nepočítal jsem, že po prvním dnu budu mít tolik bodů. Ta medaile by byla. Kdybych si pohlídal tyčku, Karpova jsem mohl udělat, s Kravčenkem by to byl boj.

Noha vás pobolívala už v sobotu?

Cítil jsem to při výšce. Ale pokaždé něco bolí, to se neřeší. Ráno mi trvalo, než jsem nohu rozcvičil, a trochu mě to svazovalo. Ale běžet jsem mohl naplno.

Před závodem jste říkal, že byste potřeboval ještě dva tři týdny navíc. Hrálo to roli?

Ne, to zranění je náhoda. Mně se stalo, ať jsem byl v top formě, nebo ne. Svalové zranění člověk neovlivní, je jedno, jak trénuješ, jestli je ti 20 nebo 30, tenhle typ zranění je nejčastější.

Je to největší trhlina, co jste kdy ve svalu měl?

Měl jsem větší, ale i menší. Tohle je vidět i na sonografu, jiné tam ani vidět nebyly. Mám tohle zranění zhruba v periodách roku a půl. Toto už je moje desáté, takže jubileum. (úsměv)

To si vedete statistiky?

Nevedu, ale tohle si člověk sakra zapamatuje.

Můžete si na sebe dávat větší pozor?

To nejde. Atletika je na hraně a já se na ní pohybuju denně. Kolikrát mě na tréninku tahají svaly víc a stejně jdu naplno. Protože buď odtrénuju, vydrží to a člověk bude dobrej. Nebo to neodtrénuju, ošulím a nebudu dobrej.

Co udělat pro to, aby vám Clay stejně jako tady bodově neutekl i na olympiádě?

Nesmím se přetrénovat. Podle mě jsem tu jel maximálně na 6200 bodů. A to není můj top výkon. Ačkoliv koule s výškou byly super, první disciplíny ne. Musím se trochu líp připravit.

Reklama

Související témata: