Hlavní obsah

Hvězdu víceboje lákají pořadatelé do Ostravy. Na výšku

VALENCIE

Jeden z nejpůsobivějších příběhů halového mistrovství světa ve Valencii se odehrával hned jeho první den. Královská ženská disciplína pětiboj, poslední metry závěrečné osmistovky, o titul bojují Kelly Sothertonová a Tia Hellebautová.

Článek

Náskok vytáhlé černovlásky z Belgie odpovídá zhruba sedmi a půl vteřině, Hellebautová si ho na první pohled kontroluje. Jenže v poslední rovince začíná bez cizího zavinění přepadávat a zdá se, že ještě před čárou upadne. Ne, zvládla to. S vypětím všech sil po hlavě padá do cíle.

„Prostě jsem úplně ztratila kontrolu nad svým tělem. Být cíl o deset metrů dál, nezvládla bych to. A mít zlato nebo nic je docela velký rozdíl,“ vykládala sympatická atletka, která Britku Sothertonovou zdolala o pouhých 15 bodů v nejlepším výkonu sezóny 4867 bodů.

Čestným kolečkem se probelhala

Osmistovka jí dala zabrat, čestným kolečkem se probelhala. „Probrala mě až druhý den teplá snídaně. To byla moje nejlepší odměna,“ usmívala se. „Neměla jsem už moc sil, protože když trénuju výšku, neběhám,“ připomínala svou hlavní disciplínu. V ní loni slavila zlato na halovém ME. Co dál? „V plánu mám sedmiboj v Götzisu, pak se soustředím na výšku,“ líčila v rozhovoru s českými novináři. Že by se objevila i na víceboji v Kladně, je zřejmě vyloučeno.

Ale co Zlatá tretra v Ostravě? Souboj Vlašičové s Hellebautovou by byl magnetem mítinku. „Určitě o ni usilujeme,“ přikyvuje manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

Ani titul světové šampiónky nezviklal Hellebautovou v plánech zaměřit se na výšku. „Ta není tak únavná,“ usmála se. Ani fakt, že ve víceboji bývá lepší parta než v individuálních disciplínách, ji nepřesvědčí. „Snad se ta atmosféra podaří přenést i do výšky. Ale v poslední době už se to zlepšuje, atleti jsou otevřenější,“ pochvalovala si třicetiletá rodačka z Antverp.

Smůlu má v tom, že obě její disciplíny mají v poslední době svoji vládkyni. Je podle ní reálnější zdolat v sedmiboji Švédku Klüftovou, nebo ve výšce Chorvatku Vlašičovou? „Uf, pěkně těžká otázka,“ ušklíbla se. „Ale při sedmiboji nemyslím na to, jestli Carolinu porazím, jen na to, že si s ní užiju na stadiónu spoustu zábavy,“ vysvětlovala.

Reklama