Hlavní obsah

Ultramaratón v Brně ozdobí světoví rekordmani Kuros a Mangan

BRNO

Dva nejlepší světoví ultramaratónci všech dob Řek Janis Kuros a obhájce loňského prvenství Tony Mangan z Irska ozdobí závod Světového poháru v běhu na 48 hodin, který odstartuje v pátek v 10:00 v pavilonu Z na Brněnském výstavišti.

Článek

Dvaapadesátiletý Kuros drží výkonem 473,497 km z roku 1996 nejlepší světový výkon v běhu na 48 hodin na venkovní dráze, o rok mladší Mangan je držitelem nejlepšího halového světového výkonu 426,178 km, kterého dosáhl loni v Brně.

"Startovní listina sice není oproti loňsku tak početná, ale bude mimořádně kvalitní. Mangan se netají cílem překonat v Brně svůj loňský výkon," uvedl v úterý na tiskové konferenci v Brně ředitel závodu Tomáš Rusek.

Na start se postaví 36 závodníků

Ve startovním poli by se mělo objevit 36 vytrvalců. Mezi nimi bude i šest žen v čele s obhájkyní loňského prvenství Ruskou Irinou Kovalovou. Poprvé se na startu závodu na 48 hodin sejdou i tři české běžkyně a jejich brněnské klání bude současně prvním mistrovstvím republiky. Hlavní uchazečkou o premiérový titul je čtyřiatřicetiletá Michaela Dimitriadu, jež loni skončila výkonem 322,342 km na třetím místě.

Z českých běžců by mohli promluvit do bojů o stupně vítězů Daniel Orálek a Petr Solnička. Z domácí elity budou v hlavním závodě chybět Jan Ondruš, který poběží pouze závod na dvanáct hodin, a Vlastimil Dvořáček, jenž dal přednost šestidennímu běhu v Jižní Africe.

Brněnský ultramaraton bude "rozcvičkou" pro devětadvacetiletého Petra Spáčila, který se chystá v srpnu do New Yorku na běh na 3100 mil (4989 km). Nejstarším běžcem bude jednaosmdesátiletý Blahoslav Kříž z Brna. Souběžně s ultramaratonem se poběží i závody na šest a dvanáct hodin a také štafetový běh na 12 hodin. V doprovodném programu se v sobotu dopoledne představí jezdec na historickém kole Josef Zimovčák.

Reklama

Související témata: