Hlavní obsah

Bekele má šestý titul krosového šampiona, Dibabaová třetí

EDINBURGH

Fenomenální vytrvalec Kenenisa Bekele se stal prvním atletem v historii, který má ve sbírce šest titulů mistra světa v krosu na dlouhé trati. Pětadvacetiletý Etiopan navázal v Edinburghu na sérii pěti vítězství, kterou vloni přerušil při jeho zdravotních potížích Zersenay Tadese z Eritreje. V historickém pořadí se Bekele posunul před pětinásobné šampiony Paula Tergata a Johna Ngugiho z Keni, vedle pěti předchozích prvenství navíc pokaždé získal i "malé" tituly na krátké trati.

Článek

Na poloviční úrovni Bekeleho úspěchů je po dnešku jeho krajanka Tiruneš Dibabaová, jež závod ovládla potřetí v kariéře. Dvaadvacetiletá vytrvalkyně se vrátila v terénu na trůn rovněž po roční pauze. Její loňská přemožitelka Lornah Kiplagatová k odvetě nenastoupila, Dibabaová přidala titul k předloňskému a takzvanému doublu z roku 2005, kdy se ještě běhalo i na krátké trati.

Také oba juniorské závody skončily triumfem etiopských reprezentantů. Tituly získali Ibrahim Jeilan a mladší sestra seniorské vítězky Genzebe Dibabaová.

Bekeleho nezastavila ani ztráta boty, kterou si musel po jedné z kolizí hned v úvodu opět nazout. Ztrátu brzy dohnal a v závěru na jeho strhující finiš nestačil ani Keňan Leonard Komon, kterého dělily po 12 kilometrech od vítěze tři sekundy, ani obhájce Tadese.

"Bylo to hodně těžké, ale s tou botou se mi to naštěstí stalo v úvodu, takže jsem nebyl ještě unavený a byl schopen se vrátit do závodu," uvedl Bekele na tiskové konferenci. Přiznal, že mu na vítězství, kterým vylepšil historický rekord, velmi záleželo. "Pětkrát jsem vyhrál double, ale tenhle titul byl pro mě speciální. Celý svět ode mě čekal, že vyhraju," dodal.

Dibabaová proběhla cílem devítikilometrového závodu pět sekund před krajankou Mestawet Tufaovou a osm před Keňakou Linet Chepkwemoi Masaiovou.

Čeští atleti ve Skotsku nezávodili a řídké zastoupení měl na startu celý "Starý kontinent". Zatímco v roce 1973 při premiéře krosového MS tvořili pole z 89 procent Evropané, letos jich bylo už pouze 29 procent. Po šampionátu kvůli tomu dokonce zasedne krizový štáb a podle generálního sekretáře mezinárodní federace IAAF Pierra Weisse bude krosová komise hledat způsob jak popularitu disciplíny v Evropě oživit. "Čelíme problému a v pondělí budeme jednat o budoucnosti," řekl Weisse.

Muži (12 km):
1. K. Bekele (Et.) 34:38, 2. Komon (Keňa) -3, 3. Tadese (Erit.) -5, 4. Ebuya -9, 5. Masai (oba Keňa) -24, 6. Kibore (Katar) -37. Družstva: 1. Keňa 39, 2. Etiopie 105, 3. Katar 144.
Ženy (8 km):
1. T. Dibabaová (Et.) 25:10, 2. Tufaová (obě Et.) -5, 3. Masaiová -8, 4. Changeywová (obě Keňa) -24, 5. Kibetová (Niz.) -25, 6. Burkaová (Et.) -25. Družstva: 1. Etiopie 18, 2. Keňa 22, 3. Austrálie 84.

Reklama