Hlavní obsah

Thanuová dostala stříbro po Jonesové z MS v Edmontonu 2001

LONDÝN

Řecka atletka Ekaterini Thanuová dostane stříbrnou medaili z běhu na 100 metrů na mistrovství světa v Edmontonu 2001, kterou na dráze vybojovala dopingová hříšnice Marion Jonesová. Dnes to uvedli představitelé mezinárodní atletické federace IAAF.

Článek

Bývalá americká hvězda Jonesová doběhla v Edmontonu druhá za Ukrajinkou Žannou Blockovou, Thanuová byla třetí. Všechny výsledky Jonesové od září roku 2000 byly ovšem kvůli jejímu loňskému dopingovému přiznání anulovány, takže IAAF neměla jinou možnost než medaile přerozdělit.

"Podle pravidel se nedalo nic jiného dělat," řekl BBC mluvčí IAAF Nick Davies. Rozpaky totiž budí fakt, že sama Thanuová si musela za porušení dopingových pravidel odpykat dvouletý trest, ovšem až po skandálu na olympijských hrách v Aténách. "Neexistují důkazy, že by Thanuová kolem roku 2001 porušila dopingová pravidla, takže jsme neměli jinou alternativu než předat medaili jí," dodal Davies.

O medailích Jonesové ze Sydney se jedná

Rozhodnutí IAAF vyvolalo v táboře Thanuové nadšení. "Jsem strašně šťastný za Katerinu. Věřím, že brzy budeme mít ještě větší důvod k radosti," uvedl atletčin právník Nikos Kollias, jenž narážel na fakt, že Mezinárodní olympijský výbor dosud nerozhodl o tom, zda a jak rozdělí pět medailí získaných Jonesovou na OH 2000 v Sydney.

Thanuová by totiž měla podle pravidel nárok na prestižní zlato z hladké stovky, na níž skončila druhá. MOV ovšem s přerozdělením medailí váhá; jeho prezident Jacques Rogge se už dříve vyjádřil ve smyslu, že kovy po Jonesové by měli získat pouze "čistí" atleti.

Slavná Američanka Jonesová se loni v říjnu přiznala k tomu, že lhala federálním vyšetřovatelům ohledně svého užívání zakázaných látek. Za to a za svou účast v případu falšování šeků dostala šestiměsíční trest vězení, který nastoupila začátkem března.

Reklama

Související témata: