Hlavní obsah

Špotáková chce do olympiády šetřit loket, bojkot nechystá

PRAHA

Poolympijský duel nejlepších světových oštěpařek se odehraje na začátku září na fotbalovém stadiónu v Jablonci nad Nisou. Barbora Špotáková, Christina Obergföllová, Stefi Neriusová, Nikola Brejchová, Jarmila Klimešová a další elitní závodnice si při show Jablonecký oštěp zpříjemní závěr sezóny, z níž vzejde nová olympijská vítězka.

Foto: Sport.cz

Oštěpařka Barbora Špotáková při telemostu s německou reprezentantkou Christine Obergföllovou.

Článek

„Jako malá jsem podobnou akci v Jablonci zažila. Honza Železný tam hodil před devadesát metrů, tehdy byla úžasná atmosféra. Věřím, že si příznivci atletiky najdou cestu na stadión i nyní,“ uvedla Špotáková na čtvrteční tiskové konferenci. Na fotbalovém stadiónu v rodném městě úřadující mistryně světa už atleti sice nemají místo, na mítink ale bude 5. září připraven vrhačský sektor.

Pro Špotákovou bude jablonecký mítink příjemným zpestřením sezóny, jejíž vrchol je jasný: letní olympijské hry v Pekingu. V současnosti šestadvacetiletá závodnice pražské Dukly finišuje s přípravou, první závod absolvuje 20. května v Turnově. „V sobotu jsem se vrátila z třítýdenního soustředění na Kanárských ostrovech. Natrénováno mám dost, objemy byly zase o něco větší než loni,“ líčila spokojeně.

Organizátoři mítinku v Jablonci Špotákovou při prezentaci show překvapili a spojili ji telefonicky s Němkou Obergföllovou. „Jak ti to hází, lépe než loni?“ ptala se se zájmem česká závodnice. „Není to zlé, ale zatím těžko soudit. Co ty?“ opáčila německá vicemistryně světa ze soustředění v Portugalsku. „Jde mi to o něco lépe než minulý rok,“ postrašila Špotáková se smíchem svou velkou rivalku. Incident z MS v Ósace, kde jí Obergföllová s Neriusovou nepodaly na stupních vítězů ruku, je už zapomenut. „Jsme v pohodě, už při závodech po mistrovství jsme byly,“ vysvětlovala Špotáková.

Já házím dál než loni, a co ty? hecuje se s Obergföllovou

Českou rekordmanku (67,12 m) čeká před olympiádou řada závodů, i když se bude snažit s ohledem na Peking omezit jejich počet na minimum. „Nejdůležitější je zůstat zdravý. Já se neumím moc šetřit, nebaví mě vynechávat pokusy a koukat se z lavičky na ostatní. Je ale pravda, že tělo ty ohromné rány těžko snáší. Chci si dávat hlavně pozor na loket, se kterým jsem měla problémy už loni,“ slíbila si Špotáková.

Během přípravy na olympijské hry nemohla nezaregistrovat protesty, které provázejí štafetu s olympijským ohněm. „Bohužel je skoro jasné, že v Pekingu půjde sport stranou a bude to dost o politice. To mě hodně mrzí a vůbec se mi to nelíbí. Olympiáda tím bude hodně poškozená. Podívejte se, co se děje teď. Natož pak v srpnu. Protestovat se ale mělo v momentě, kdy Peking kandidoval, ne teď,“ je přesvědčena Špotáková.

Česká reprezentantka se setkala i s názorem, že by do Pekingu neměla vůbec jezdit. „Míchá se dohromady něco, co by se míchat nemělo. Závodníci mají namířeno do Pekingu se sportovní myšlenkou utkat se o medaile a nic jiného je nezajímá. Někteří lidé to nedokážou pochopit. Nechápou, že trénuji jenom proto, abych uspěla na olympiádě. A říkají, že bych měla hry bojkotovat. Na to nemám co říct,“ pokrčila smutně rameny jedna z hlavních olympijských nadějí.

Reklama

Související témata: