Hlavní obsah

V americké dopingové kauze figuruje i jméno sprintera Greenea

NEW YORK

Jméno bývalého krále světového sprintu Maurice Greenea figuruje ve spisech amerických vyšetřovatelů zabývajících se zneužíváním zakázaných podpůrných prostředků. O výpovědi jednoho ze zprostředkovatelů dopingových látek informoval list New York Times a někdejší světový rekordman, který během své kariéry nikdy nebyl při porušování pravidel přistižen, na to reagoval šokovaně.

Článek

Podle listu dosvědčil Angel Guillermo Heredia, bývalý mexický diskař a hlavní svědek obžaloby v procesu proti nechvalně proslulému trenérovi Trevoru Grahamovi, že obstarával a dodával dopingové látky jmenovanému kouči a jeho sportovcům. Čtyři z nich včetně Marion Jonesové už byli za doping potrestáni.

Na seznamu dvanácti jmen je i Greene, olympijský vítěz ze Sydney a trojnásobný mistr světa v nejkratším sprintu. Důkazem má být vedle e-mailové korespondence a dalších také bankovní převod 10 000 dolarů na účet Herediova příbuzného.

Třiatřicetiletý Greene, který v únoru ukončil kariéru, se doma v Los Angeles proti spojení svého jména s dopingem ostře ohradil a informace označil za svinstvo. "Není to pravda a jsem v šoku, že něco takového slyším," reagoval rozhořčený Greene. "V životě jsem se potkal se spoustou lidí, kteří mě nabádali, abych zkusil tohle nebo támhleto. Každý chtěl, abych s ním spolupracoval. Ale abych něco vzal nebo dělal? Ne. Vždy jsem tvrdil, že v našem sportu není pro drogy místo a kdo je přistižen, má být doživotně potrestán. To pořád platí," uvedl Greene.

Britský list The Telegraph jej nicméně také citoval v tom smyslu, že vzhledem k velmi blízkým vztahům v tréninkové skupině byl zvyklý čas od času zaplatit něco za své kolegy z týmu, aniž by zjišťoval za co. "Vždycky se něco naskytlo a já se dál nestaral. Platil jsem za jiné lidi bez nějakého vyptávání. Několikrát," dodal Greene.

Reklama