Hlavní obsah

Smutná zpráva pro český sport. Zemřela legendární Dana Zátopková

Michal OsobaSport.czPrávo
Aktualizováno

V pátek brzy ráno zemřela v Ústřední vojenské nemocnici jedna z nejvýraznějších postav českého sportu Dana Zátopková. Olympijské vítězce a dvojnásobné mistryni Evropy bylo 97 let. Jejím manželem byl čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek.

Zemřela Dana Zátopková. Olympijské vítězce z Helsinek bylo 97 letVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

I ve vysokém věku byla velmi vitální, účastnila se společenských akcí, a i při své dlouhodobé hospitalizaci přijímala návštěvy z řad bývalých či současných atletů.

„Na Danu nikdy nezapomeneme. Byla to osobnost, která nám bude velmi chybět. Velice chytrá, zábavná a vtipná žena, kamarádka. Všechno v životě věnovala sportu a Emilovi. Nedá se slovy ani vyjádřit, jak nám bude scházet," řekl Oldřich Svojanovský, předseda Českého klubu olympioniků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dana Zátopková (na archivním snímku z roku 2017) si do posledních chvil udržovala jasnou mysl.

Krásná léta s Ťopkem

Zátopková, rozená Ingrová, se narodila stejně jako její budoucí manžel Emil 19. září 1922. Začínala s házenou, na olympiádě jako oštěpařka startovala poprvé v roce 1948 v Londýně, pak pod pěti kruhy závodila ještě třikrát. Vedle zlata v Helsinkách 1952 získala v Římě 1960 stříbro a se svým Ťopkem, jak Zátopkovi přezdívala, vytvořila nezapomenutelný sportovní pár.

Foto: ČTK

Legendární český atletický pár - Dana a Emil Zátopkovi na archivním snímku z roku 1952.

„S Emilem jsme prožili krásná léta. Nejvíce si cením toho, že jsme se pořád chechtali. Zažili jsme spolu spoustu srandy a někdy se opravdu doslova a do písmene váleli smíchy. Na to vždycky ráda vzpomínám," říkala před lety Dana Zátopková.

„Paní Dana byla nejen vynikající sportovkyně, ale hlavně skvělý člověk. Byla vzorem pro generace olympioniků. Její odchod nás všechny velmi zarmoutil," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Foto: ČTK, ČTK

Dana Zátopková na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952.

U sportu zůstala i po konci kariéry jako trenérka, v roce 1998 obdržela Olympijský řád, o 15 let později převzala Medaili Za Zásluhy.

Reklama