Hlavní obsah

Nový dopingový případ v Rakousku vede k podezřelým trenérům

VÍDEŇ

Rakouská atletika, která po odchodu půlkařky Stefanie Grafové postrádá elitní závodníky, se po dopingovém případu běžkyně Susanne Pumperové propadá ještě hlouběji. Pozitivní výsledek měla dopingová zkouška nejlepší rakouské vytrvalkyně posledních let po březnovém Vídeňském půlmaratonu. Její případ navíc oživuje nedávná podezření kolem možného organizovaného dopingu v Rakousku.

Článek

Paradoxní je, že kontrolu Pumperové si "objednal" sportovní ředitel jejího klubu LCC Vídeň Wilhelm Lilge. Prý v dobrém úmyslu, protože chtěl sedmatřicetileté atletce údajně pomoci zbavit se podezření z dopingu. Pumperová se totiž vedle tří desítek dalších rakouských a německých sportovců objevila na seznamu, který v únoru otiskl deník Österreich. Jmenovaní mají být podle anonymního udání pravidelnými "zákazníky" vídeňské laboratoře Humanplasma, kde podstupují krevní doping.

Lilgemu se však podařil pravý opak a v tisku se objevily informace, podle nichž v rakouském sportu nadále působí řada trenérů, kteří byli už v minulosti s dopingem spojováni.

Pumperovou trénoval muž spojovaný s dopingem

Pumperové se v poslední době věnoval Helmut Stechemesser, trenér a sportovní lékař z bývalé NDR, který v minulosti pečoval i o Slovinku Jolandu Čeplakovou nebo bývalou rakouskou běžkyni Theresii Kieslovou. Obě se nakonec různým způsobem ocitly v centru dopingových skandálů.

Při nedávném maratonu v Linci nečekaně zazářila jiná vytrvalkyně Eva Maria Gradwohlová, která splnila olympijský limit. Běžkyni "soukromě" trénuje Walter Mayer, který byl v souvislosti se skandálem rakouských lyžařů a biatlonistů na ZOH v Turíně potrestán MOV desetiletým zákazem činnosti a od Rakouského olympijského výboru dostal doživotní distanc. "To je provokace vůči MOV," uvedl státní tajemník pro otázky sportu v rakouské vládě Reinhold Lopatka.

V Rakousku působí i další v Německu odsouzený sportovní lékař z éry NDR Bernd Pansold, upozorňuje rakouský tisk.

Reklama