Hlavní obsah

Bostonský maratón vyhrál počtvrté Keňan Cheruiyot

BOSTON

Keňský vytrvalec Robert Cheruiyot obhájil loňský triumf na slavném maratónu v Bostonu. Trať zvládl za dvě hodiny, sedm minut a 46 vteřin a vedle prémie 150 000 dolarů si připsal čtvrtý triumf v tomto závodu za posledních šest let.

Článek

Devětadvacetiletý Keňan zaostal za vlastním rekordem závodu, který stanovil před dvěma lety, o 33 sekund. Cheruiyot se stal čtvrtým závodníkem, kterému se v Bostonu podařilo čtyřikrát zvítězit.

Ženský závod v pondělí viděl nejtěsnější finiš v historii. Z vítězství se při své premiéře v Bostonu radovala Etiopanka Dire Tuneová, která byla v cíli o dvě sekundy dříve než druhá Ruska Alevtina Biktimirovová. Předchozí nejtěsnější rozdíl mezi vítězkou a druhou závodnicí činil deset vteřin.

Armstrong žehral na nedostatek tréninku 

Bostonského maratónu se poprvé zúčastnil i sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong. "Nejhorší byly kopce v polovině závodu," řekl bývalý cyklista, který zvládl trať v čase 2:50:58. "Jsou hodně těžké a pro běžce přijdou v nejméně vhodnou dobu," dodal Armstrong.

Šestatřicetiletý Američan po skončení kariéry absolvoval dva maratóny v New Yorku, ten bostonský je ale podle něj mnohem náročnější. "Všechno je tady těsnější a taky hlasitější. Fanoušci jsou hodně blízko trati a každý ze závodníků se s tím musí vypořádat," prohlásil s tím, že za rok v Bostonu opět poběží. "Běhání je příjemný koníček, který mi navíc pomáhá udržet se v kondici," uvedl.

Armstrong také prozradil, že v polovině dnešního závodu litoval, že na maratóny netrénuje intenzivněji. "Po každém závodě si říkám: Musíš začít víc trénovat, abys tolik netrpěl. Jenže jsem to ještě nikdy nedodržel," řekl.

Výsledky:
Muži: 1. Cheruiyot (Keňa) 2:07:46, 2. Búramdání 2:09:04, 3. Búmlilí (oba Mar.) 2:10:35.
Ženy: 1. Tuneová (Et.) 2:25:25, 2. Biktimirovová (Rus.) 2:25:27, 3. Jeptoová (Keňa) 2:26:34.

Reklama