Hlavní obsah

Mistryně světa v pětiboji Hellebautová na OH vsadí na výšku

PAAL-BERINGEN

Halová mistryně světa v pětiboji Tia Hellebautová nebude na olympijských hrách startovat v sedmiboji, ale soustředí se na výšku. Olympijská soutěž sedmibojařek tak přišla o další kandidátku na medaili. Už dříve se startu vzdala úřadující mistryně světa i olympijská šampionka Carolina Klüftová, která se rozhodla závodit v dálce a v trojskoku.

Článek

Evropská šampionka ve skoku do výšky Hellebautová v halové sezóně v rámci přípravy zařadila víceboj a stala se mistryní světa. Pod otevřeným nebem se však bude Belgičanka znovu koncentrovat na výšku, kvůli problémům s kotníkem se vzdala i startu na vícebojařském mítinku v Götzisu.

"V olympijském roce se neriskuje," vysvětlila důvod své neúčasti na závodě, který ji mohl přimět zkusit na OH štěstí v sedmiboji. Nakonec se tak definitivně rozhodlo už nyní. "Člověk nikdy neví, co může závod přinést, a mohli jsme se rozhodnout až po něm, ale byla jsem si na devadesát procent jistá, že v Pekingu budu skákat do výšky," řekla Hellebautová, která v sedmiboji odhadovala své možnosti na 6400 bodů. Na vícebojařskou medaili však podle ní bude potřeba o sto bodů více.

Okruh kandidátek na zisk olympijské medaile bude mezi výškařkami poměrně široký. Za největší favoritku je považována úřadující mistryně světa v hale i pod širým nebem Blanka Vlašičová z Chorvatska, která už dvaadvacet závodů za sebou neprohrála.

Reklama