Hlavní obsah

Proti kouči Grahamovi budou svědčit dopující atletické hvězdy

SAN FRANCISCO

Sedm bývalých špičkových amerických atletů bude u soudu svědčit proti svému někdejšímu trenérovi Trevoru Grahamovi. Bývalá halová mistryně světa v běhu na 200 metrů Michelle Collinsová, olympijští vítězové ve štafetě na 4x400 metrů Calvin Harrison, Jerome Young a Antonio Pettigrew a další běžci Duane Ross, Garfield Ellenwood a Dennis Mitchell podle státního zástupce dosvědčí, že jim Graham obstarával zakázané látky a nabádal je k dopingu.

Foto: internet

Tim Montgomery - ilustrační foto

Článek

Prokurátor předvolá podle agentury celkem 17 svědků. Mezi nimi budou chybět největší hvězdy z někdejší Grahamovy tréninkové skupiny, jejichž hvězdnou kariéru ukončily dopingové kauzy. Sprinterka Marion Jonesová si odpykává ve vězení půlroční trest za křivou výpověď ve svém dopingovém případu a kriminální kauze svého někdejšího partnera Tima Montgomeryho. Ten je v současnosti ve vazbě poté, co byl tento týden zadržen kvůli obvinění z distribuce heroinu.

Soudní proces s Grahamem, jenž se brání obvinění z křivé výpovědi ohledně dopingových praktik, začne 19. května. Proti trenérovi bude svědčit i vzpěrač Angel Heredia, který mu údajně dodával dopingové látky. Graham to popírá.

Většina jeho svěřenců byla potrestána za doping. Young přišel kvůli dvěma pozitivním nálezům z let 1999 a 2001 o zlatou olympijskou medaili ze Sydney a dostal doživotní distanc. Zůstaly mu však tři tituly z mistrovství světa včetně individuálního triumfu na čtvrtce z roku 2003. O svůj halový titul přišla také Collinsová, která stejně jako Michell dostala zákaz činnosti. Michell má na kontě olympijské zlato ve štafetě z Barcelony, v Atlantě získal bronz v závodu na 100 metrů a stříbro ve štafetě.

Reklama