Hlavní obsah

V Turnově bude diskařská špička opět i s Aleknou

TURNOV

Dvojnásobný olympijský vítěz v hodu diskem Litevec Virgilius Alekna se stane po roční přestávce znovu hlavní hvězdou turnovského Memoriálu Ludvíka Daňka. Loni pořadatelé neměli dost peněz, aby mu zaplatili startovné. Na mítink, který se koná 20. května, přilákali i další hvězdy světového disku - estonského mistra světa z Ósaky 2007 Gerda Kantera, který už letos přehodil hranici 70 metrů, a stříbrného medailistu z aténské olympiády Zoltána Kövagó z Maďarska.

Článek

"Na závody jsme sehnali 1,1 miliónu korun. Na startovné a odměny pro nejlepší atlety použijeme zhruba 900 000 korun," řekl v pondělí novinářům ředitel mítinku František Svoboda z AC Syner Turnov. Alekna, Kanter a Kövagó dostanou celkem 500.000 korun. Utká se s nimi mimo jiné i nejlepší český diskař Libor Malina. Alekna drží výkonem 68,60 metru rekord mítinku.

"Chtěli jsme, aby se v Turnově uskutečnila odveta mezi Kanterem a Aleknou za mistrovství světa v Ósace, kde se Aleknovi nedařilo a skončil až čtvrtý. Fanoušci si na účast Alekny zvykli. Když loni chyběl, ptali se, co se stalo," konstatoval Svoboda.

Mítink ozdobí také mistryně světa z Ósaky oštěpařka Barbora Špotáková a olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. K disku si vybral ještě vrh koulí. Na závody dorazí také stříbrný medailista z předloňského mistrovství Evropy v Göteborgu Tomáš Janků a další výškař Svatoslav Ton, tyčkaři Adam Ptáček, Štěpán Janáček a Pavla Rybová, koulaři Petr Stehlík a Antonín Žalský.

Turnovská radnice věnovala 300 tisíc

"Letos se koná jubilejní 10. ročník memoriálu a snažili jsme získat více peněz než v minulosti. Neuspěli jsme ale a některá jednání s firmami pro nás byla ponižující. Kvůli nedostatku peněz jsme museli odmítnout například výborné americké překážkáře, kteří se o účast na memoriálu zajímali. A někteří čeští reprezentanti raději pojedou na regionální závody do Rakouska, kde dostanou lépe zaplaceno," uvedl prezident turnovského klubu Pavel Šilhán.

Turnovská radnice věnovala na mítink 300 000 korun - stejně jako firma Syner. Na závody přispělo ještě kolem deseti menších sponzorů. "Nejlepší diskaři jezdí do Turnova hlavně díky Imrichu Bugárovi a stojí nás přibližně o polovinu méně peněz, než jim platí pořadatelé jiných mítinků," upozornil Svoboda. Světová nebo olympijská zlata zvyšují cenu závodníků. Třeba Špotáková je po ósackém triumfu pro pořadatele turnovského memoriálu pětkrát dražší než loni.

Mítink začne ve 14:00 a pořadatelé očekávají na modernizovaném stadiónu kolem 3000 diváků. Memoriál připomíná světový rekord olympijského vítěze z Mnichova 1972 Ludvíka Daňka. V srpnu 1964 hodil Daněk na turnovském stadiónu 64,55 metru.

Reklama

Související témata: