Hlavní obsah

Sprinter Bolt omezil party a atakuje rekord krajana

PRAHA

Ve chvílích nejistoty, kdy nejrychlejšího muže planety Asafu Powella vyřadilo zranění prsního svalu na celou první polovinu sezóny, dostal jamajský sprint povzbudivou injekci. Usain Bolt, jednadvacetiletý atlet z městečka Trelawnym, se na stovce přiblížil slavnějšímu a dosud rychlejšímu krajanovi na dvě setiny.

Článek

Už od jeho patnácti let ví atletický svět, že na Jamajce roste další obrovský talent. Tehdy se stal juniorským mistrem světa na dvoustovce doma v Kingstonu a právě tam mu v sobotu 12 000 diváků aplaudovalo, když stometrovou vzdálenost pokořil za 9,76 s – druhý nejrychlejší čas historie. „Věděl jsem, že poběžím pod deset vteřin,“ přiznával s tím, že skvělý výsledný výkon překvapil i jeho samotného.

Poběží v Ostravě

Soupeřům prchal dlouhými čapími kroky, mezi sprintery vyniká nejen rychlostí, ale i výškou – 196 cm. Jen sebevědomé sprinterské mluvě ještě nepřivyknul. „Světový rekord? Nevím. Třeba se zrovna teď sešlo všechno ideálně a takový večer už nepřijde,“ přemítal. Osobní rekord si zlepšil o 27 setin! Co změnil? „Chodil jsem na party třikrát za měsíc, teď už maximálně pětkrát do roka. Místo toho hraju počítačové hry,“ líčil reportérovi listu Daily Telegraph.

Hlavní specializací ale zůstává 200 metrů. A ty poběží 12. června na Zlaté tretře. „Jeho osobní rekord 19,75 z loňska bude v ohrožení,“ věří manažer ostravského mítinku Alfonz Juck.

Reklama