Hlavní obsah

Bolt dlouho toužil běžet stovku, ale musel přesvědčit kouče

KINGSTON

Úřadující vicemistr světa v běhu na 200 metrů Usain Bolt si prý vždycky myslel, že by mohl být rychlý na stovce, ale nějakou dobu musel přesvědčovat trenéra, aby mu vůbec dal šanci ji běžet. Když Glen Mills svolil, aby jeho svěřenec nejkratší sprint znovu vyzkoušel, byl z toho v sobotu v Kingstonu čas 9,76 sekundy, tedy jen o dvě setiny horší než světový rekord Asafy Powella.

Článek

Jednadvacetiletý Jamajčan si stovku mezi seniory poprvé vyzkoušel loni v Řecku, kdy zaběhl solidní čas 10,03 sekundy. "Od té doby už ho nic nemohlo zastavit," řekl trenér agentuře Reuters, že Boltovy myšlenky se pak stále častěji upínaly k nejkratšímu sprintu.

Sám v bezmála dvoumetrovém Boltovi viděl velký potenciál především na čtyřstovce, ale tu jeho svěřenec odmítl běhat. Sobotní závod v Kingstonu na prestižní sprinterské trati si proto musel zasloužit. "Loni jsem mu řekl, že když překoná jamajský rekord na dvoustovce, něco kolem 19,8, tak mu povolím běžet jednu stovku. Ten rekord překonal (zaběhl 19,75) a hned řekl, že musím dodržet slovo," vyprávěl Mills, jenž před Boltem vedl i bývalého mistra světa na stovce Kima Collinse.

Fotografie ze sobotního závodu podle Millse ukázaly, že Bolt mohl zaběhnout světový rekord. "Někde na osmdesáti metrech zjistil, že je daleko vepředu a už nedával do kroku tolik úsilí. Propásl šanci, protože mu foukalo do zad rychlostí 1,8 metru za sekundu a to pomáhá. Ale nemůžeme ho z ničeho vinit, protože on rozhodně neběžel na světový rekord."

Bolta před jamajskou olympijskou kvalifikací, která se uskuteční na konci června, čeká několik dalších stometrových závodů, první z nich 18. května v Trinidadu. Dvojnásobnou trať si vyzkouší jen 12. června na Zlaté tretře v Ostravě.

Reklama

Související témata: