Hlavní obsah

Pražský maratón čeká 5 tisíc běžců, ale přichází o hvězdy

Více než pět tisíc běžců ze 71 zemí očekávají v hlavním závodě organizátoři pražského maratónu, který se v metropoli poběží v neděli 11. května. Mezi nimi se vypraví na trať i špičkoví běžci z 20 různých zemí, pro něž to bude zřejmě poslední šance splnit limit na olympiádu do Pekingu. O splnění limitů se poperou i čeští vytrvalci v čele s Pavlem Novákem.

Článek

"Je to pro ně asi poslední šance. Novák by ale limit nastavený na čas 2:15 splnit snad mohl," řekl na páteční tiskové konferenci František Fojt z Českého atletického svazu (ČAS). Podle něj ostatní Češi limit asi atakovat nebudou. I zkušení Jiří Žák a Jiří Wallenfels se svými osobními rekordy za limitem zaostávají asi o deset minut. Mezi ženami zřejmě bude zvedat české barvy jen letos pětačtyřicetiletá Ivana Martincová. "Česká jednička Brychcinová je totiž zraněná, snad ale do olympiády ještě nějaký pokus o limit stihne," dodal Fojt.

S absolutní špičkou se Češi příliš poměřovat nebudou, byť organizátorům přišlo v posledním týdnu hned několik omluvenek od zvučných jmen. Brazilský vytrvalec Vanderlei de Lima si poranil před závodem stehenní sval, sezóna v tomto týdnu předčasně skončila i pro Keňana Josepha Muritmiho, který dostal malárii. Pražský maratón tak přišel o závodníka se suverénně nejlepším osobním rekordem.

Alespoň jeden přírůstek ale organizátory přece jen potěšil. Ministr školství Ondřej Liška v pátek oznámil, že se vydá s týmem svého ministerstva na trať štafetového běhu, navíc by si v budoucnu někdy rád zaběhl i půlmaratón. "Ale slíbit to je snazší, než slíbit růst platu učitelům," dodal se smíchem v narážce na aktuální problémy svého resortu mladý ministr. Na maratón se v roli startéra podle organizátorů vypraví i prezident Václav Klaus.

Čtrnáctý ročník pražského maratonu se poběží opět i jako domácí mistrovství. Start hlavního závodu je naplánován na 9 hodin dopoledne na Staroměstské náměstí, kromě hlavního závodu na 42 kilometrů dlouhé trati je pro běžce připraveno i několik kratších běhů a doprovodný program.

Reklama

Související témata: