Hlavní obsah

Brno uspořádá evropský festival handicapovaných a mladých atletů

BRNO

Brno bude o víkendu hostit jeden z největších evropských atletických festivalů, kterého se zúčastní téměř tisícovka startujících z řad mladých i handicapovaných sportovců z deseti zemí. Při sobotním mezinárodním mítinku tělesně postižených mají atleti jedinou letošní možnost ve střední Evropě ke splnění limitů na paralympiádu v Pekingu.

Foto: Handisport.cz

Koulař Martin Němec na MS handicapovaných atletů - ilustrační fotografie

Článek

Nedělní program Evropského atletického mítinku pro mládež je vyhrazen zdravým sportovcům v pěti věkových kategoriích od patnácti let až po dospělé. Ozdobou mítinku bude závod žen a juniorek na 400 metrů, v němž se představí výborná slovenská běžkyně Lucia Klocová s krajankou Alexandrou Štukovou, jež získala na této trati na mistrovství světa sedmnáctiletých bronzovou medaili.

Ve sprintu žen na 100 metrů je favoritkou Kateřina Čechová. Na stejné trati mužů se představí Štěpán Wagner z Dukly Praha, který stále usiluje o splnění limitu na olympijské hry v Pekingu.

"Podařilo se nám spojit do dvoudenního programu závody handicapovaných a zdravých sportovců. Program obohatí sobotní ojedinělá světová konference sportovců a trenérů z těchto dvou různých atletických odvětví," uvedl na pondělní tiskové konferenci manažer víkendových mítinků Michael Svoboda.

Handicapovaní atleti mohou plnit limity na paralympiádu pouze na deseti mítincích na světě. "Brno se v tomto směru zařadilo po bok například Londýna a Sao Paula. Na paralympiádu do Pekingu pojede 25 českých atletů a všichni už mají z loňského roku splněny A limity. Je ale možné, že jejich řady rozšíří po brněnském závodě další," řekl manažer českých handicapovaných sportovců Petr Horáček.

Evropský atletický festival se uskuteční v Brně už podruhé. Před rokem se na startu sešla tisícovka sportovců a limity pro paralympiádu splnilo 43 evropských handicapovaných atletů.

Reklama

Související témata: