Hlavní obsah

Český atletický svaz oprášil myšlenku na pořádání halového ME

PRAHA

Český atletický svaz (ČAS) oprášil myšlenku na halové mistrovství Evropy v Praze. Jeho zástupcům se podařilo zajistit investiční dotaci státu ve výši 25 milionů korun, které jsou potřeba na výstavbu rozebíratelné atletické dráhy v O2 aréně ve Vysočanech, kde by se šampionát mohl konat. ČAS se ucházel už o pořadatelství evropského halového mistrovství pro rok 2009, ale neuspěl. Nyní přichází v úvahu rok 2013.

Foto: www.cz.o2.com

Vysočanská O2 aréna

Článek

Zatímco tehdy svaz chtěl nejprve přidělení šampionátu do Prahy a až potom zajistit výstavbu dráhy, tentokrát bude postup opačný. "Nejdřív se postaví dráha a až potom se zorganizují závody," řekl ve středu v rozhovoru pro ČTK kouč reprezentace Václav Fišer. Ve hře tak je domácí mistrovství v příští halové sezóně na přelomu února a března. "Teď se vypíše výběrové řízení na firmu, co dráhu postaví," prohlásil trenér.

Kandidatura Prahy na atletické HME pro příští rok ztroskotala na tom, že zástupci Evropské atletické asociace (EAA) zastávali názor, že může nastat problém s instalací dráhy a je omezená viditelnost z ochozů. Český atletický svaz s tímto vyjádřením nesouhlasil. "Takže dráhu postavíme, uspořádáme tam závody a asociaci dokážeme, že tomu tak není," prohlásil Fišer.

Wirz původně kandidaturu odmítl

Vedení ČAS by rovněž chtělo před podáním kandidatury na pořádání HME uspořádat v hale také mezinárodní mítink. "Ale to je zatím ve fázi přípravy, nejprve se musí dráha postavit a uspořádat domácí šampionát. Pak můžeme na EAA dokladovat, že jejich argumenty tehdy nebyly pravdivé," řekl šéftrenér.

EAA před třemi lety nepřijala kandidaturu Istanbulu, tudíž Praha při volbě pořadatele HME 2009 neměla soupeře. Předseda EAA Hansjörg Wirz však pražskou kandidaturu odmítl. "Přestože jste veškeré expertizy dodali, mrzí nás, že hala není vhodná pro konání HME. Není fér, aby značná část diváků a médií neviděla část dráhy," napsal tehdy Wirz českému svazu. Halové ME 2009 se nakonec uskuteční v Turíně, o další dva roky později se bude o tituly bojovat v Paříži.

Praha kandidovala na HME pro rok 2009 už podruhé. Pro HME 2007 však nedostala finanční záruky vlády a od úmyslu tudíž svaz odstoupil. Organizace HME by si vyžádala náklady na výrobu dráhy a dalších přibližně 30 miliónů korun.

Reklama