Hlavní obsah

Bývalý sprinter Montgomery musí téměř na čtyři roky do vězení

Bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů Tim Montgomery byl v případu s falšováním šeků odsouzen na téměř čtyři roky za mříže. Trest 46 měsíců vězení nad ním v pátek vynesl soud ve White Plains.

Článek

Třiatřicetiletý hvězdný atlet se k účasti na podvodu přiznal už loni v dubnu. Spolu s dalšími jedenácti lidmi včetně svého někdejšího kouče Stevena Riddicka, jenž už si odpykává pětiletý trest, vybral podle vyšetřovatelů na falešné šeky 1,7 miliónu dolarů.

"Měl jsem v životě vše, co jsem chtěl. Stál jsem na vrcholku hory," řekl Montgomery soudu. "Teď mi ale zlatá medaile a všichni ti fandící lidé připadají jako část nějakého jiného života. Ve vězení moje pověst nic neznamená," dodal atlet, jenž podle agentury AP vyslechl rozsudek s hlavou skloněnou, poté se však obrátil na lavici s příbuznými a přáteli s povzbudivým úsměvem.

Někdejší nejrychlejší muž světa ukončil kariéru v roce 2005, poté co dostal dvouletý trest zákazu startu za své spojení s nechvalně proslulou laboratoří BALCO. Dopingový hříšník má zároveň na krku další soud v souvislosti se svým zatčením ve státě Virginia, kde měl údajně v úmyslu distribuovat heroin.

Ve vězení je v současnosti bývalá Montgomeryho partnerka a matka jeho syna Marion Jonesová, která byla odsouzena na šest měsíců kvůli lhaní ve své dopingové kauze a právě i v případu falešných šeků.

Reklama