Hlavní obsah

Bába je připraven a věří v obhajobu olympijské medaile

PRAHA

Před čtyřmi lety výškař Jaroslav Bába vybojoval na olympiádě v Aténách senzační bronzovou medaili a přestože se poslední dvě sezóny trápil po vážném zranění odrazového kotníku, myslí má podobný úspěch také v Pekingu. "Nejsem skromný, ale tréninkové ukazatele napovídají, že by to mohlo letos být dobré," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Článek

Účast na srpnových hrách už si Bába zajistil díky skoku přes 230 cm v halové sezoně, takže se může věnovat přípravě bez nominačního stresu.

Hned po Aténách skočil v hale český rekord 237 cm, v létě pak překonal jen o centimetr méně. V další zimě si však potrhal vazy v kotníku a celý rok pauzíroval. Loni se dokázal vrátit mezi špičku a magickou hranici 230 cm poprvé po operaci skočil na domácím šampionátu v hale. "Věřím si letos na osobní rekord po zranění," řekl. Cítí formu, v přípravě si vytvořil hned několik osobní rekordů v doplňkových tréninkových ukazatelích. "Na medaili bude v Pekingu třeba skočit tak kolem 235 cm," míní.

Smogu v čínské metropoli se nebojí. "To nebude tak hrozné, jsem zvyklý, u nás hned za stadionem v Ostravě máme železárny," řekl se smíchem.

Několik tréninků absolvoval se Svatoslavem Tonem

Přípravu začal týden po halovém mistrovství světa ve Valencii doma v Ostravě, pak byl přes dva týdny v Benidormu ve Španělsku. "Tam to bylo o fyzičce, běhání a odrazech," uvedl. Několik tréninků absolvoval se svým reprezentačním kolegou Svatoslavem Tonem, s kterým se navzájem motivovali různými sázkami. "O ten zlatavý mok, hodnotím to soustředění kladně," vtipkoval. Pak strávil týden v Tatrách, kde si také zalyžoval.

V úterý v Turnově absolvoval druhý letošní závod a skočil 220 cm. "Jsem ještě v tréninku, nevytesaný," řekl. Čeká ho ještě soustředění v Břeclavi. "Tam zamakám, nechci v olympijské sezóně nic podcenit." Lepší formu by měl mít na přelomu června a července. "Jsem zdravý, to je hlavní," řekl. Operovanému kotníku už neulevuje. "Spíš se ho snažím víc posílit," upozornil s tím, že je stejně rychlý jako před zraněním, ale silnější a lepší výkony v tréninku má i při odrazové síle.

Před sebou má Bába jedenáct závodů včetně toho olympijského. Na začátku června si ze svého mateřského klubu ve Vítkovicích odskočí do Španělska, kde bude ve finále tamní atletické ligy hostovat za tým Castellon. "Dali mi dobrou nabídku, zapadalo mi to do plánu, tak jsem to vzal," řekl. I v dalších letech tam bude moci trénovat. "Mají skvělé podmínky a ligu chtějí vyhrát," řekl. Z českých atletů tam jede závodit další ostravská atletka Nikol Ogrodníková.

Reklama

Související témata: