Hlavní obsah

Pettigrew díky dopingu běhal v tréninku světové rekordy

SAN FRANCISCO

Olympijský vítěz ve štafetě a bývalý mistr světa v běhu na 400 metrů Američan Antonio Pettigrew se poprvé veřejně přiznal k dopingu. Jako svědek v případu bývalého atletického trenéra Trevora Grahama uvedl, že ho kouč v roce 1997 nabádal k užívání zakázaných látek, růstového hormonu a erythropoietinu (EPO). Díky dopingu byl prý Pettigrew v tréninku schopen dosahovat časy pod hranicí světových rekordů.

Článek

"Běhal jsem neuvěřitelné časy, když jsem se připravoval na závody. A byl jsem schopen rychleji regenerovat," popsal během půlhodinové výpovědi účinky zakázaných látek. V tréninku prý zvládl 400 metrů pod 43 sekund, přičemž světový rekord legendárního Michaela Johnsona z roku 1999 má hodnotu 43,18 sekundy. Pettigrewovým oficiálním osobním maximem je čas 44,21.

Nyní čtyřicetiletý atlet se stal mistrem světa na čtvrtce v roce 1991 a ve štafetě na 4x400 metrů získal tři světové tituly a olympijské zlato v Sydney. Před soudem v San Francisku vypověděl, že na Grahamův podnět začal brzy kupovat doping od Angela Heredii, který vystupuje v kauze jako korunní svědek.

Graham je obviněn z toho, že lhal federálním úřadům při vyšetřování dopingových praktik. Hrozí mu až patnáct let vězení. Kvůli stejnému prohřešku je za mřížemi jeho někdejší slavná svěřenkyně Marion Jonesová.

Reklama