Hlavní obsah

Legendární Johnson může kvůli dopingu Pettigrewa přijít o zlato

Atletická legenda Michael Johnson může přijít o jednu ze svých pěti zlatých olympijských medailí, kterou získal za triumf ve štafetě v Sydney společně s Antoniem Pettigrewem. Ten se v čtvrtek před soudem přiznal, že od roku 1997 užíval zakázané látky.

Článek

Mezinárodní olympijský výběr v podobném případu kvůli dopingu jiné americké hvězdy Marion Jonesové odebral olympijské medaile ze Sydney i jejím kolegyním z obou štafet. Zástupci MOV pozorně sledují i soudní kauzu trenéra Trevora Grahama, v níž Pettigrew vystupuje jako svědek.

"Od propuknutí aféry kolem laboratoře Balco MOV dbá na to, aby všechny případy týkající se olympijských her byly prozkoumány a prošly disciplinárním řízením. Současná odhalení budou posuzována stejně," uvedli představitelé MOV v prohlášení, které citovala agentura Reuters.

Johnson, který získal pět zlatých medailí na třech olympiádách a má rovněž devět titulů mistra světa, nikdy v žádném dopingovém případu nefiguroval. Může však doplatit na své kolegy.

Na štafetovém triumfu v Sydney se podílel také Alvin a Calvin Harrisonové a Jerome Young, kteří byli v minulosti potrestáni za doping. Young, který běžel v rozběhu a v semifinále, musel medaili vrátit. Ostatním členům štafety zůstala, i když Mezinárodní atletická federace chtěla Američany diskvalifikovat a zlato udělit druhým Nigerijcům. Olympijský výbor se proti tomu však úspěšně odvolal ke sportovní arbitráži v Lausanne. Nyní se tato hrozba objevila znovu.

Reklama