Hlavní obsah

Šebrle věří, že se i přes zdravotní patálie dobře připraví na OH

PRAHA

Dvakrát byl desetibojař Roman Šebrle letos zraněný, přesto věří, že se může do začátku olympijských her v Pekingu kvalitně připravit na obhajobu titulu z Atén. "Musím ale už zůstat zdravý," řekl ve středu novinářům.

Článek

V polovině dubna si na soustředění v Africe letos už podruhé natrhl stehenní sval, ale v současnosti už je v pořádku a trénuje naplno. První desetiboj se chystá absolvovat v polovině června na stadionu v Kladně při druhém ročníku vícebojařského mítinku.

Poprvé si Šebrle natrhl sval na halovém MS ve Valencii, kde odstoupil. Druhé zranění opět při překážkovém běhu jeho přípravu do Pekingu zpozdilo o další měsíc. "Absolvuji objemovou přípravu, rychlost začnu příští týden. Do olympiády je pořád času dost, abych se připravil na špičkový výkon," byl přesvědčen Šebrle.

Neuvažoval prý ani chvíli, že by v Kladně nezávodil. "To už bude dlouho po zranění. Chci také závodit a nechci ani spoléhat na divokou kartu od Českého olympijského výboru," upozornil, že musí splnit olympijský limit 8000 bodů.

Tři týdny netrénoval vůbec

První zranění, zdá se, podcenil. Tentokrát, ačkoliv šlo o menší problém, tři týdny netrénoval vůbec, další týden jen klusal. Pak šel na vyšetření a až po důkladném rozboru výsledků s lékařem reprezentace Petrem Sikorou sáhl k maximální zátěži. "Už není radno riskovat," řekl Šebrle.

Mistra světa teď čeká další fáze přípravy na olympiádu. Jeho součástí bude za tři týdny mítink v Kladně, kde se potká s Jamajčanem Mauricem Smithem, vicemistrem světa. "Jsem zvědavý, jak na tom je," řekl Šebrle.

Sám chce závod hlavně dokončit zdravý. Momentálně hodně dává důraz na regeneraci, v tréninku se ale neomezuje. "Musím makat naplno, nic ošulit nejde. A šolíchání v tréninku nemá cenu. Noha musí vydržet, je to šest týdnů od zranění, to už je dost," prohlásil. Netrénuje zatím technické disciplíny. "Na to je také času dost," poznamenal Šebrle, jehož nedávno při závodech potěšil výkon přes 46 metrů v hodu diskem.

Výkony soupeřů sleduje jen zběžně, zná ale aktuální formu Američana Bryana Claye, svého kamaráda. "Občas si napíšeme sms," řekl český atlet. "Ale teď mě to moc nezajímá, důležité to bude před olympiádou," dodal. Tam se vydá deset dní před startem desetiboje.

Reklama

Související témata: