Hlavní obsah

CAS uzavřela Gatlinův případ, výsledek oznámí 6. června

NEW YORK

Sportovní arbitráž CAS uzavřela ve čtvrtek dvoudenní projednávání případu amerického atleta Justina Gatlina, jenž se odvolal proti čtyřletému trestu za doping. Výsledek, jenž napoví, zda bude šestadvacetiletý sprinter moci obhajovat na olympijských hrách v Pekingu své zlato na trati 100 metrů z Atén, oznámí CAS příští pátek 6. června.

Foto: DPA/EPA

Americký atlet Justin Gatlin - ilustrační fotografie

Článek

Gatlin byl před dvěma roky pozitivně testován na mužský hormon testosteron a v květnu 2006 dostal trest na čtyři roky, neboť šlo už o jeho druhé dopingové provinění. Olympijský vítěz z Atén a dvojnásobný mistr světa z Helsinek 2005 se brání tím, že jeho první porušení antidopingových pravidel z roku 2001 se nemělo brát při výši trestu v úvahu.

Tehdy devatenáctiletý Gatlin měl při americkém juniorském mistrovství pozitivní test na amfetaminy. Atletická federace IAAF mu původně dvouletý trest později zmírnila s ohledem na jeho argumenty, že zakázaná látka se vyskytovala v léku, který dlouhodobě užíval od dětství.

IAAF nicméně nyní požaduje pro Gatlina doživotní zákaz startu a v roce 2002 ho při předčasném ukončení jeho distance na tuto možnost upozornila. Pokud by však CAS rozhodla ve prospěch amerického atleta, mohl by se 27. června zúčastnit národního šampionátu a pokusit se vybojovat si účast v Pekingu.

Reklama