Hlavní obsah

Johnson vrátí kvůli dopingu svého kolegy olympijské zlato

Legendární americký atlet Michael Johnson sám dobrovolně vrátí jednu ze svých pěti zlatých olympijských medailí, kterou získal za triumf ve štafetě v Sydney v roce 2000 společně s Antoniem Pettigrewem. Ten se na konci května přiznal, že od roku 1997 užíval zakázané látky.

Článek

"Vím, že ta medaile nebyla vyhraná poctivě, není čistá," uvedl Johnson v úterním sloupku publikovaném v britském listu The Daily Telegraph, kam pravidelně přispívá. I když je to obtížné, vrátím ji Mezinárodnímu olympijskému výboru, protože ji nechci. Cítím se podvedený, zrazený a ponížený," napsal světový rekordman na tratích 200 a 400 metrů, který ukončil kariéru právě po hrách v Sydney, kde zvítězil také na čtyřstovce.

Pettigrew se přiznal k dopingu jako svědek před soudem, který projednává kauzu trenéra Trevora Grahama. Ten ho prý k užívání nedovolených podpůrných látek navedl a pomohl mu je získávat.

Johnson uvedl, že ho Pettigrewovo svědectví šokovalo stejně jako další současná dopingová odhalení. "Byl to někdo, koho jsem považoval za přítele," napsal devítinásobný mistr světa.

Johnsonovi už ztráta zlaté medaile ze štafety v Sydney hrozila před čtyřmi lety. Na triumfu se podíleli také Alvin a Calvin Harrisonové a Jerome Young, kteří byli v minulosti potrestáni za doping. Young, který běžel v rozběhu a v semifinále, musel medaili vrátit. Ostatním členům štafety zůstala, i když Mezinárodní atletická federace chtěla Američany diskvalifikovat a zlato udělit druhým Nigerijcům. Olympijský výbor se proti tomu úspěšně odvolal ke sportovní arbitráži v Lausanne.

O medaile ze Sydney nedávno přišly americké sprinterky, které běžely ve štafetách s dopingovou hříšnicí Marion Jonesovou.

Reklama