Hlavní obsah

Arbitráž zamítla Gatlinovo odvolání proti čtyřletému trestu

LAUSANNE

Sportovní arbitráž CAS v Lausanne zamítla odvolání amerického atleta Justina Gatlina proti čtyřletému trestu za doping. Šestadvacetiletý sprinter tak nebude moci na olympijských hrách v Pekingu obhajovat své zlato na trati 100 metrů z Atén.

Foto: DPA/EPA

Americký atlet Justin Gatlin

Článek

Tříčlenná arbitráž oznámila svůj verdikt tři týdny před americkým šampionátem, na němž se chtěl Gatlin pokusit kvalifikovat do Pekingu. Po pátečním výroku však musí na svůj návrat na dráhu podle původního trestu čekat do 25. června 2010.

Gatlin byl před dvěma roky pozitivně testován na mužský hormon testosteron, a protože šlo už o jeho druhé dopingové provinění, hrozil mu doživotní trest. Vzhledem k nejasným okolnostem jeho prvního nálezu však pro něj americká antidopingová agentura požadovala maximálně osmiletou suspendaci, jež mu navíc byla v květnu 2006 snížena na polovinu.

Olympijský vítěz z Atén a dvojnásobný mistr světa z Helsinek 2005 se ovšem odvolal i proti čtyřletému trestu. Podle něj se totiž první porušení antidopingových pravidel z roku 2001 nemělo brát při výši trestu v úvahu.

Tehdy devatenáctiletý Gatlin měl při americkém juniorském mistrovství pozitivní test na amfetaminy. Atletická federace IAAF mu původně dvouletý trest později zmírnila s ohledem na jeho argumenty, že zakázaná látka se vyskytovala v léku, který dlouhodobě užíval od dětství. Nyní pro něj IAAF požaduje doživotní trest.

Slavného amerického sprintera tak po neúspěchu u arbitráže čeká rozhodování o budoucnosti. Zda zůstane u atletiky, k níž se bude moci vrátit nejdříve za dva roky, či se pokusí prosadit v lize amerického fotbalu NFL, kde už má za sebou několik tréninků s různými týmy.

Reklama