Hlavní obsah

Atkins láká na Zlatou tretru časem pod 10 vteřin na stovce

OSTRAVA

Atletický svět se hrne na Ostravu. Tři dny před startem 47. ročníku mítinku Zlatá tretra se do města sjíždějí první hvězdy. Jako předvoj dorazil vicemistr světa Derrick Atkins z Baham, který se v tradičně ostře sledovaném sprintu na 100 metrů cítí na čas pod 10 sekund.

Článek

"Cítím se dobře. Jako kdybych se začal dostávat do rytmu, který potřebuju. Byl bych rád, kdybych dal divákům to, co čekají. Čas pod deset sekund," řekl v pondělí novinářům sympatický sprinter, jehož osobní rekord z MS v Ósace má hodnotu 9,91 sekundy.

Pro Atkinse bude Zlatá tretra závodní generálkou na olympijskou kvalifikaci. Čtyřiadvacetiletý sprinter by teoreticky neměl mít potíž dostat se do první trojky. A Zlatou tretru půjde naplno. "Každý mítink posiluje sebevědomí a já si ho tady chci zvýšit. Potřebuju být na kvalifikaci na Bahamách v první trojce," řekl Atkins, který by se měl podle expertů v budoucnu vložit do hry o světový rekord. "Limity nejsou," poznamenal Atkins na téma, kam až hranice světového rekordu může klesnout.

"To máte jako s mobilními telefony. Kdo by si kdysi představil, že budou takové, jako jsou dneska. I v atletice se časy mění. Jsou rychlejší povrchy a stále nové technologie přípravy. Věřím, že když budu sám sebou a udělám, co mám, můžu rekord taky zdolat," prohlásil Atkins.

Zkušenosti s Českou republikou Atkins má

Na Zlatou tretru přijede Atkins poprvé, ale pár usměvných zkušeností s Českou republikou má. "Do školy se mnou chodilo pár Čechů. A od nich si pamatuju na takovou obrovskou čokoládu s celými ořechy a rozinkama," smál se.

To americká překážkářka Lolo Jonesová v Ostravě už byla: před dvěma lety tady 100 metrů překážek uběhla za 12,72. Letos je pod tlakem, aby překonala rekord mítinku 12,65. Halová mistryně světa na 60 metrů se tomu nebrání. "Cítím se silná a schopná to zaběhnout. Vloni jsem touto dobou neběhala pod 12,60, letos ano. Cítím, že přijde velký čas. Ale kdy, to se dopředu samozřejmě nedá předpovědět. Budu se snažit, aby to bylo tady," uvedla Jonesová.

I ona bude na tretře závodit před národní olympijskou kvalifikací naposledy. "Přikládám tomu proto velkou vážnost," zdůraznila. "I ve volném čase si ještě budu studovat videozáznamy z mých posledních běhů, abych odstranila technické chyby. Možná, že kdyby mi zbyla trocha času, zajdu se někam podívat, ale mojí jasnou prioritou je trénink a příprava," rozkryla program příštích dnů.

Organizátoři dopsali Rudishu, Gillicka a Sayersovou

Startovní listina se modeluje do závěrečné podoby. Organizátoři na ni pro trať na 800 metrů dopsali keňský běžecký zázrak Davida Rudishu, halového mistra Evropy na 400 metrů Davida Gillicka z Irska anebo britskou oštěpařku Goldie Sayersovou, která v pátek v Kasselu přehodila obě německé hvězdy Obergföllovou a Neriusovou. "Závod oštěpařek má vynikající obsazení. Bude tady všech osm závodnic, které by podle prognóz měly skončit v první osmičce na olympiádě v Pekingu," upozornil Juck.

Dorazily také první omluvenky. Středeční předzávod mítinku v hodu kladivem bude bez běloruské legendy Ivana Tichona. "Zrušil všechny nejbližší starty, manažer ho omluvil. Prý je hospitalizován v nemocnici," dodal manažer mítinku Alfons Juck.

Reklama

Související témata: