Hlavní obsah

Boltův úkol: zaběhnout dvoustovku pod dvacet vteřin

Vladimír KolářPrávo

Nejjasnější hvězdou čtvrteční Zlaté tretry v Ostravě je světový rekordman Usain Bolt. V úterý ráno vystoupil z letadla na mošnovském letišti usměvavý, v dobré náladě. Jako by těch 24 hodin, co strávil na cestě z jamajského Kingstonu, nic nebylo. Je mu jasné, co se od něj čeká. Stát se prvním sprinterem, který zaběhne 200 metrů na českém území pod dvacet vteřin.

Článek

„Když budou dobré podmínky, snad se mi to povede. Nechci však předvídat a nic slibovat. Bude to má první dvoustovka v letošním roce,“ ochotně vykládal. Těmi podmínkami myslel počasí. V Ostravě běžel už před dvěma lety, ale tehdy byla hrozná zima, něco kolem dvanácti stupňů. Té se bojí. „Na chladné počasí jsem si už zvykl. Nevadí mi. Ale zimu nemám rád,“ kroutil hlavou.

Když Bolt zaběhl v poslední květnový den stovku za 9,72 s v New Yorku a stal se nejrychlejším člověkem planety, pořadatelé Zlaté tretry v Ostravě si mnuli ruce. Boltův start na svém mítinku si totiž zajistili 9. dubna za sumičku kolem 25 tisíc dolarů. Jakmile Bolt překonal světový rekord, jeho cena se okamžitě zdvojnásobila.

Vytáhlý Jamajčan ještě stále není rozhodnutý, zda na olympiádě v Pekingu dá přednost stovce, anebo dvojnásobné trati.

Ostrava se může těšit na rychlou dvoustovku

„Start na Zlaté tretře mi pomůže v rozhodování,“ pousmál se Bolt, když na letišti přišla řeč na toto téma. Alfonz Juck, manažer Tretry a muž, jemuž se podařilo Bolta v dubnu „ulovit“, naznačil, že Ostrava se může těšit na mimořádně rychlou dvoustovku. „Bolt ji uměl za 19,75, když stovku běhal nad deset. Co s ním udělalo zrychlení na 9,72? Na to je nyní zvědavý celý atletický svět!“

Ve čtvrtek v Ostravě přesně ve 20.20 h poběží Usain Bolt poprvé jako světový rekordman. „Je to výjimečná situace, jakou jsem nikdy předtím nezažil. Nevím, jak dopadne můj souboj s časomírou, ale jisté je, že divákům chci nabídnout všechno, co ve mně je,“ slíbil Bolt, který o sobě říká, že světový rekord ho jako člověka nezměnil. „Akorát se zvýšil zájem médií, ale já jsem stejný. Dělám všechno pro úspěch na olympijských hrách v Pekingu.“

Reklama