Hlavní obsah

Bolt si do Ostravy konkrétní výkon nenaplánoval

OSTRAVA

Čtyřiadvacet hodin s dvěma přestupy letěl do Ostravy z jamajského Kingstonu, aby na Zlaté tretře mohl běžet svůj první letošní závod na 200 metrů. Aktuálně nejrychlejší muž planety Usain Bolt navzdory dlouhé cestě hýřil skvělou náladou. "Už jsem v pohodě, spal jsem na dnešek patnáct hodin," pochlubil se ve středu s úsměvem.

Článek

Celý atletický svět čeká, co po rekordním běhu na stovce (9,72 sekundy) předvede na dvojnásobné trati, která je jeho hlavní disciplínou. "Nechci předpovídat, uvidí se podle zítřejšího výsledku, kolik budu letos schopen běžet," uvedl Bolt. Hovoří se o tom, že by v Ostravě mohl překonat druhý čas historie 19,62 Američana Tysona Gaye. Odvážlivci dokonce mluví o útoku na světový rekord americké legendy Michaela Johnsona (19,32).

Historicky první přílet světového rekordmana v běhu na 100 metrů do České republiky vzbuzuje v Ostravě nebývalý zájem, akreditoval se rekordní počet novinářů ze zahraničí, přiletěl dokonce žurnalista až z Jamajky. Na středeční tiskové konferenci Bolta zvěčňovaly desítky fotografů.

A sprinter si pozornost užíval. Ukazoval prstem své jméno na startovním čísle, měnil pozice, usmíval se, cenil zuby a dělal do objektivů grimasy. Dokonce fotografy rychlými a nečekanými pohyby a gesty testoval, jak jsou pohotoví. "Baví mě to, užívám si to," zaznělo z jeho úst do blesky rozsvícené tiskové místnosti hotelu Atom.

Je sprinterským králem, přesto byl minulý týden "sesazen". Když v Praze přišel na tiskovou konferenci ke Zlaté tretře devítinásobný olympijský vítěz sprinter a dálkař z USA Carl Lewis, z tabule se startovními čísly v ten moment Boltovo jméno spadlo na zem. "Král přišel," komentoval to s úsměvem Lewis.

Bolt: Chci být králem současnosti

"Bývala to velká hvězda, byl to král, ale minulosti," glosoval kuriózní situaci Bolt. "Já chci být král současnosti a těším se na to, až se o mně za mnoho let také bude říkat, že jsem byl král," prohlásil.

Odmala je rodák z Trelawny věřící anabaptista, snaží se chodit do kostela a před každým startem se pomodlí. Když byl mladý, tak chodil rád na party poslouchat reggae. "Ale snažím se to omezovat," uvedl.

Měří 196 centimetrů, ve futrech dveří se musí vždy sehnout. "Je to výhoda," řekl ke své výšce. Před sezonou zapracoval na startech a v momentě, kdy dlouhé nohy roztočí do maximálně frekvence, na něj nikdo na světě nestačí. Jeho maximální rychlost je nejvyšší ze všech. "Je to dobrý pocit, být světový rekordman," pochvaloval si.

Kdysi přitom trénoval na čtyřstovku. "Ale to moc bolelo," vysvětloval s úsměvem přechod na kratší tratě. Po svém nejrychlejším běhu mluvil i s bývalým rekordmanem Asafou Powellem. "Pořádně jsi mi to ztížil," řekl mu prý krajan. Pro Bolta se toho moc nezměnilo. "Snažím se dál být nasměrovaný na olympiádu, nechci se zajímat o něco jiného," uvedl.

O svém startu v Pekingu však nemá zcela jasno. S trenérem debatují, zda poběží vedle dvoustovky také poloviční závod. "Rozhodnu se po jamajské kvalifikaci na olympiádu. Štafetu ale poběžím určitě," řekl. Dvoustovka bude jeho hlavní tratí už napořád. "Dokud neumřu," ujistil Bolt.

Proč se na Jamajce rodí tak kvalitní sprinteři, to však vysvětlit neumí. "Jsou tam asi Bohem obdarované talenty," přemítal. V Ostravě se před startem opět pomodlí a může svůj talent prokázat.

Reklama